Amenajare terasă exterioară: cum să-ți transformi terasa într-un spațiu confortabil și primitor

image-7

Visezi la o terasă exterioară care să devină locul preferat al întregii familii sau al prietenilor? Ți-am pregătit câteva recomandări care te vor ajuta să creezi un spațiu primitor și confortabil cu doar câteva elemente. Iată ce trebuie să ai în vedere pentru o amenajare de succes!

1. Decide ce stil preferi

Pentru a-ți transforma terasa într-un spațiu de relaxare, decide mai întâi ce stil ai vrea să urmezi. Preferi simplitatea stilului minimalist, căldura stilului rustic sau influențele mediteraneene? Ține cont de personalitatea și nevoile tale, dar ia în considerare și arhitectura casei. Decorul terasei trebuie să se potrivească perfect cu aspectul exterior al clădirii și cu peisajul din jurul său pentru o amenajare armonioasă și coerentă. Spre exemplu, o terasă în stil rustic este ideală pentru o casă la țară, în timp ce un stil modern ar putea fi mai potrivit pentru o locuință urbană.

2. Alege mobilier confortabil și funcțional

Mobilierul pentru terasa este elementul principal care asigură confortul și funcționalitatea. Înainte de a face achiziții, analizează cu atenție spațiul disponibil, dimensiunile și forma acestuia, pentru a te asigura că mobila se integrează cât mai bine. Dacă ai o terasă mică, optează pentru piese de mobilier compacte sau pliabile, care să-ți permită să economisești spațiu. Mesele extensibile, scaunele pliabile sau mobilierul modular sunt variante avantajoase.

Pentru un plus de confort, alege piese de mobilier cu spătare și perne, care să te ajute să te relaxezi în aer liber. Îndreaptă-te către materiale calitative și durabile, care să reziste la intemperii și să nu necesite înlocuiri frecvente. Lemnul tratat, aluminiul, plasticul sau ratanul sintetic sunt câteva dintre cele mai populare materiale folosite pentru spațiile exterioare.

3. Optează pentru o soluție de umbrire

image-9

Atunci când amenajezi o terasă exterioară într-o zona însorită, ai nevoie să creezi umbră pentru ca spațiul să devină cât se poate de confortabil. În primul rând, ține cont de orientarea terasei față de punctele cardinale. Dacă zona este orientată spre sud, vei avea nevoie de o protecție solară mai puternică în timpul zilei, decât în cazul în care ai o terasă orientată spre est sau vest.

În funcție de nevoile tale, există mai multe opțiuni disponibile, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale:Pergolele – oferă o protecție eficientă împotriva soarelui și sunt potrivite pentru terasele mai mari, însă pot fi costisitoare și pot necesita întreținere periodică;

Umbrelele – sunt o alegere populară pentru terasele mai mici sau pentru zonele de relaxare, dar pot fi instabile în cazul vântului puternic;

Copertinele – sunt o soluție de umbrire permanentă, care poate fi integrată în structura casei și oferă o protecție eficientă împotriva ploii și a soarelui, însă necesită instalare profesională.

Ține cont de aceste aspecte și descoperă varianta ideală pentru tine. Verifică materialele și asigură-te că acestea sunt durabile și rezistente la condițiile meteorologice. Lemnul tratat și aluminiul se folosesc adesea pentru structurile de umbrire, în timp ce textilele impermeabile și poliesterul sunt ideale pentru copertine. Nu uita să ții cont și de ventilație. Alege soluții de umbrire care permit circulația aerului, cum ar fi pergolele cu lamele orientabile sau umbrelele cu sistem de ventilare.

4. Instalează corpuri de iluminat potrivite

Pentru a crea o atmosferă plăcută pe terasă, optează pentru lumini ambientale, cum ar fi lămpile cu LED, felinarele sau becurile decorative. Înainte de a instala corpurile de iluminat, trebuie să iei în considerare poziționarea lor. Acestea pot fi montate pe pereți, pe plafon sau pe stâlpi, astfel încât să nu încurce circulația sau să nu provoace disconfort vizual. De asemenea, asigură-te că iluminatul nu deranjează vecinii.

Pentru că sunt plasate în mediul exterior, și aceste elemente trebuie să fie rezistente la intemperii, ploaie, vânt sau soare puternic, pentru a nu se deteriora în timp. Alege materiale robuste și durabile, cum ar fi aluminiul, inoxul sau plasticul rezistent la UV și verifică dacă modelele sunt potrivite pentru utilizarea în exterior.

Ia în calcul și eficiența energetică. Becurile LED și ghirlandele solare sunt cele mai bune opțiuni pentru a reduce costurile cu energia electrică și pentru un impact cât mai mic asupra mediului. Acestea consumă mai puțină energie și au o durată de viață mai lungă, ceea ce îți permite să faci economii pe termen lung.

5. Adaugă plante și accesorii decorative

image-8

Plantele pot conferi un plus de energie și dinamism terasei tale. În funcție climă, stil și preferințe, îți poți îmbogăți decorul cu plante perene, anuale sau arbuști în ghivece. Ține cont de aspectul estetic al plantelor și de modul în care acestea se îmbină cu stilul general al terasei tale. Pentru un design creativ și captivant, plasează plante în jardiniere și ghivece de dimensiuni și materiale variate sau așază-le pe diferite niveluri folosind suporturi sau trepte.

Accesoriile decorative sunt la fel de importante pentru a crea o atmosferă relaxantă. Adaugă perne decorative, covoare de exterior, lumânări, felinare sau obiecte de artă care să reflecte stilul terasei tale. Alege-le în funcție de interesele tale și personalizează-le pentru un look unic. De exemplu, poți să expui obiecte aduse din vacanțe, sculpturi sau picturi de exterior, dacă ești un iubitor de artă.

Așadar, amenajarea terasei exterioare poate fi o experiență plăcută și creativă, care să transforme spațiul într-un loc confortabil și primitor. Inspiră-te din recomandările noastre, alege-ți stilul favorit și elementele funcționale sau decorative din magazinul online Artool, iar terasa ta va deveni locul perfect pentru relaxare și petrecerea timpului liber!

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *