Când se împodobește bradul de Crăciun? Ce spune tradiția și cum îl poți decora

shutterstock 749356159

Atunci când sărbătorile de iarnă se apropie, cu toții ne pregătim să aducem spiritul Crăciunului în casele noastre. Unul dintre elementele simbolice ale acestei perioade este bradul de Crăciun. Te-ai întrebat, însă, când este momentul potrivit să împodobești bradul și care sunt tradițiile care stau la baza acestui obicei? Sau cum să alegi bradul perfect și cum să îl decorezi într-un mod festiv? Vei afla răspunsurile la aceste întrebări și multe altele în cele ce urmează!

Tradiția împodobirii bradului de Crăciun: istoric și semnificații

Tradiția împodobirii bradului de Crăciun își are originile în timpurile păgâne, când oamenii aduceau în casele lor ramuri de brad pentru a celebra solstițiul de iarnă. Această practică s-a păstrat și în perioada medievală, când bradul era împodobit cu mere și alte fructe pentru a simboliza belșugul. În secolul al XVI-lea, în Germania, a apărut tradiția de a decora bradul cu lumânări, iar în secolul al XIX-lea, în timpul perioadei victoriene, împodobirea bradului cu globuri și alte decorațiuni a devenit din ce în ce mai populară.

Această tradiție a fost adoptată și de alte țări, dar adaptată la cultura și obiceiurile locale. În unele culturi, bradul de Crăciun este împodobit cu ornamente ce reprezintă simboluri religioase, precum icoane sau cruciulițe. Altele folosesc decorațiuni ce reflectă tradiții și obiceiuri specifice, cum ar fi ornamente tradiționale, coronițe de Crăciun colorate sau alte elemente specifice regiunii respective.

În România, tradiția împodobirii bradului de Crăciun are particularități specifice. Spre exemplu, în unele zone, se folosesc decorațiuni handmade, cum ar fi împletituri din paie sau ornamente din hârtie colorată. De asemenea, în anumite regiuni, bradul este împodobit cu colăcei, nuci și alte dulciuri, care sunt apoi oferite copiilor în ziua de Crăciun.

Această tradiție a împodobirii bradului de Crăciun are un impact semnificativ asupra societății. Ea aduce un sentiment de bucurie și unitate în familii și comunități, contribuind la crearea unei atmosfere festive și pline de magie.

Când se împodobește bradul de Crăciun?

shutterstock 737844109

Una dintre întrebările frecvent întâlnite atunci când vine vorba de împodobirea bradului este: când ar trebui să începem acest ritual? Răspunsul poate varia în funcție de preferințele culturale și personale. Există însă câteva perioade tradiționale care sunt considerate potrivite pentru împodobirea bradului de Crăciun:

 • Înainte de Ajunul Crăciunului – în multe familii din România, împodobirea bradului se face în Ajunul Crăciunului. Acesta este momentul în care se aprind lumânările sau luminițele de pe brad, iar copiii așteaptă cu nerăbdare venirea lui Moș Crăciun;
 • La începutul lunii Decembrie – pentru cei care vor să se bucure cât mai mult de atmosfera festivă a Crăciunului, decembrie este luna perfectă pentru a începe împodobirea bradului. În acest fel, vei avea timp suficient să te bucuri de frumusețea decorului și să îți pregătești casa pentru sărbători.

Desigur, momentul perfect ține în primul rând de preferințele tale, așa că poți începe împodobirea bradului chiar înainte de începutul lunii decembrie, dacă acest lucru aduce bucurie ție și familiei.

Cum alegi bradul potrivit?

brad

Pentru a crea un decor festiv reușit, ai nevoie de bradul potrivit. Iată câteva sfaturi pentru a-l alege:

 • Decide dacă îți dorești un brad artificial sau unul natural și stabilește care ar fi dimensiunea potrivită pentru spațiul tău. Asigură-te că bradul se va încadra perfect în locul pe care l-ai pregătit;
 • Dacă alegi un brad natural, asigură-te că acesta este proaspăt tăiat. O modalitate de a verifica acest lucru este să îndoi ușor o crenguță. Dacă aceasta revine rapid la forma inițială, bradul este proaspăt. De asemenea, lovește ușor baza bradului de sol pentru a vedea dacă vârfurile acelor se mișcă. Dacă acestea sunt flexibile, bradul este proaspăt. Pentru ca arborele să se păstreze proaspăt pentru cât mai mult timp, folosește un suport de brad cu rezervor de apă;
 • Verifică densitatea ramurilor. Cu cât acestea sunt mai dese, cu atât bradul va fi plin și bogat atunci când va fi împodobit;
 • Un brad proaspăt tăiat va emana un miros plăcut de pădure. Dacă iubești mirosul de brad, acesta este un aspect important pe care să-l iei în considerare;
 • Verifică dacă bradul este stabil și nu se înclină. Un brad stabil va fi mai ușor de împodobit și va rezista mai bine greutății ornamentelor.

Sfaturi pentru un decor festiv reușit

ren

Pentru a te bucura de un decor festiv în întreaga casă, trebuie să acorzi atenție anumitor detalii. Ține cont de următoarele recomandări:

 • Alege un stil de decorare – înainte de a cumpăra orice accesoriu decorativ, este important să alegi un stil. Poți opta pentru un Crăciun tradițional, în tonuri de roșu și verde, ce aduc un sentiment de căldură și nostalgie. Dacă preferi o atmosferă mai elegantă, poți alege nuanțe de argintiu și alb, care vor conferi un aspect sofisticat. Pentru cei care sunt în căutarea unui Crăciun mai modern, cu un aer fresh și inedit, pastelurile sau culorile neon sunt o alegere inspirată;
 • Împodobește bradul pe etape – începe prin aranjarea instalației de Crăciun și asigură-te că luminile sunt distribuite uniform pe ramuri. Apoi, adaugă ornamentele mari, care vor fi punctele focale ale bradului. La final, adaugă ornamentele mici, care vor umple golurile. Pentru un efect mai interesant, poți adăuga și panglici sau ghirlande;
 • Echilibrul este cheia – pentru un aspect estetic plăcut, este important să existe un echilibru între culori, forme și dimensiuni. Evită să încarci bradul cu prea multe ornamente sau culori care nu se potrivesc. Lasă suficient spațiu liber și asigură-te că fiecare element se încadrează armonios în ansamblu;
 • Personalizează decorul – dacă vrei să te bucuri de un decor special, folosește decorațiuni de Crăciun care te atrag. De asemenea, poți adăuga și ornamente lucrate manual, ce reprezintă o tradiție de familie sau o fotografie care să îți amintească de momente speciale. Aceste elemente vor adăuga o notă de intimitate și vor transforma decorul într-unul cu adevărat personal. Nu uita să pui cadourile sub brad, în așteptarea momentului în care ele vor fi deschise cu bucurie de cei dragi!

Așadar, împodobirea bradului de Crăciun este o tradiție îndrăgită, care aduce bucurie în casele noastre. De la alegerea bradului perfect, și până la momentul potrivit pentru decorare, fiecare detaliu are semnificația sa. Așa cum ai aflat, deși există anumite reguli dictate de tradiție, important este să te bucuri de acest proces și să creezi un decor care să reflecte spiritul Crăciunului exact așa cum îl simți. Ține cont de sfaturile noastre și alege să-ți creezi decorul festiv perfect cu elementele captivante disponibile pe artool.ro!

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *