Ce este bricolajul si cand a aparut in Romania?

74906728 997766177244501 8983235411698515968 n

Bricolajul a patruns abia dupa 2000 in Romania, dar in strainatate, si mai cu seama in America, conceptul bricolaj, numit „do it yourself”, are marcata o lunga istorie.

Indiferent daca esti un pasionat al bricolajului experimentat sau abia incepi sa te familiarizezi cu aceasta activitate, articolul nostru te va ghida prin lumea fascinanta a bricolajului. Vei descoperi ca bricolajul nu este doar o modalitate de a economisi bani sau de a rezolva diverse probleme casnice, ci si o forma de autoexprimare si de dezvoltare personala.

Ce inseamna Bricolajul?

Bricolajul face referire la capacitatea oamenilor de a crea sau repara diverse obiecte fara a apela la ajutor specializat, haideti sa spunem ca e un fel de „a mesteri” in limba romana!

Prima referire la ”do it yourself” sau DIY, apare intr-o istorie a artei care se refera la lucrurile realizate manual la sfarsitul secolului al XIX-lea. Subculturile moderne au preluat apoi acest sistem ca pe o revolta impotriva globalizarii si industrializarii. Exprimarea Do it yourself a fost folosita pentru prima oara in 1950 si promova exact conceptul cunoscut astazi, posibilitatea ca oamenii sa apeleze la prefabricate pe care apoi sa le foloseasca in locuinta in diverse scopuri, in locul obiectelor si articolelor furnizate deja finalizate. Daca acum DIY inseamna strict renovarea casei, termenul a fost extins la un moment dat, in secolul 20, chiar si catre alte tipuri de activitati, de exemplu catre comunitatile media, in care radiourile pirat ale amatorilor intrau tot in categoria DIY.

In anul 1967, un filozof american spunea ca de fapt acest DIY reprezinta capacitatea oamenilor de a recrea folosindu-se de idei existente, pe care le pune altfel in scena.

Primul catalog de bricolaj pentru renovarea locuintei a aparut in 1968. Acesta a nascut conceptul de bricolaj care sta la baza lanturilor de magazine din zilele noastre. De la covoare si perdele, pana la mobilier si prefabricate, bricolajul se refera la tot ce inseamna renovarea unei locuinte in aceasta acceptiune. Dupa aparitia acestui prim catalog, in America a inceput o adevarata dezbatere legata de acest concept. Au urmat conferinte, carti, articole care au intors pe toate partile aceasta “revolutie” numita bricolaj. Prima carte depre bricolaj si renovarea locuintei fara a mai plati specialisti a aparut in 1970 si era de fapt o culegere a articolelor scrise de reviste de specialitate pe acest subiect vreme de doi ani. Revistele Sunset Magazine in California, Time-Life, Better Homes & Gardens au simtit ca acest curent al bricolajului castiga din ce in ce mai mult teren si au inceput sa dedice din ce in ce mai multe pagini subiectului. La jumatatea anilor ’90 bricolajul si-a facut loc si pe World Wide Web. Primul site pe care se putea face schimb de informatii despre bricolaj a fost HouseNet, care oferea adevarate buletine informative despre tendintele si aparitiile din piata, precum si idei ale oamenilor de pe intreaga planeta. HomeTips.com, lansat in 1995, si-a dedicat intreg sistemul bricolajului, dar a apelat si la specialisti care sa le dea sfaturi cititorilor. Pana spre sfarsitul anilor ’90, deja existau mii de siteuri in intreaga lume dedicate bricolajului.

Dar inainte de aparitia internetului, au fost realizate nenumarate casele video in anii ’70 care le aratau practic oamenilor ce inseamna bricolajul. In 1979, Bob Vila a prezentat la PBS, pentru prima oara, o emisiune Tv dedicata bricolajului: “This old house” (“Aceasta casa veche). Showul a avut o popularitate extrordinara si avea pe langa scopul practic, si unul educativ, acela de a le arata oamenilor cum bricolajul le poate imbunatati conditiile de viata fara a cheltui prea multi bani. In 1994, reteaua de televiziune HGTV a lansat un canal dedicat bricolajului care putea fi receptionat in SUA, Canada si America de Nord, tara in care s-au inregistrat cele mai mari audiente ale emisiunilor despre bricolaj.

Au aparut astfel retelele de magazine bricolaj, care s-au extins fulminant de la un an la altul.

Dupa 2011, bricolajul a cunoscut un mai mare succes in Romania, dar nu la fel ca in alte tari europene.

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *