
Corpurile de iluminat au atât un scop utilitar, cât și unul estetic. Dar știai că poți economisi bani la factura de energie electrică alegând soluțiile optime pentru iluminarea casei? În medie 10% din factura noastră de energie electrică constă în iluminat. Vom vedea în continuare care sunt metodele prin care putem să scădem cât mai mult acest procent.
Wati sau lumeni?
Una dintre cele mai neinspirate decizii este să mergi la cumpărături fără să faci un minim de documentare prealabilă. Asta deoarece este important să ții cont de o serie de elemente care țin de siguranță, dar și de eficiență energetică.
O sursă de iluminat care nu se potrivește în lampa efectivă, desigur, nu îți folosește la nimic. Prin urmare, verifică întotdeauna cu atenție de ce tip de fiting sau bază de lampă ai nevoie. Poți găsi codul chiar pe corpul de iluminat (de exemplu, E27 sau E14).
Două elemente care sunt, de asemenea, importante la cumpărare sunt cantitatea de lumină pe care o produce lampa și câtă energie electrică consumă. Aceste două lucruri sunt întotdeauna menționate pe lămpi cu termenii „lumen” și „Watt”. Lumen reprezintă puterea totală de lumină a lămpii. Prin urmare, o lampă de 800 de lumeni oferă mai multă lumină decât o lampă de 500 de lumeni.
Prin urmare, atunci când cumperi lămpile, ia în considerare și funcția pe care va trebui să o îndeplinească. Cauți un corp de iluminat pe care îl vei folosi pentru citit? Atunci este cazul să te orientezi spre un corp de iluminat cu 500 până la 700 de lumeni. Ești în căutarea unui iluminat ambiental? Atunci o lampă cu 300 până la 500 Lumen este ideală pentru tine.
Watt, pe de altă parte, reprezintă puterea lămpii și indică nivelul de energie pe care o consumă o lampă. Cu cât puterea este mai mică, cu atât lampa este mai durabilă.
LED: Alegere durabilă și eficientă
Este important să știi că nu toate aceste lămpi sunt la fel de durabile. Mai mult, vânzarea lămpilor cu incandescență și cu halogen a fost chiar interzisă în Europa, deși acestea nu au dispărut complet de pe piață. Becurile cu incandescență consumă multă energie care se pierde în principal prin căldură, astfel încât nu sunt foarte eficiente din perspectiva cantității de lumină pe care o produc. Același lucru este valabil și pentru lămpile cu halogen, un tip de lampă cu incandescență care emite, de asemenea, mai multă căldură decât lumină. Interzicerea lămpilor cu incandescență a stimulat creșterea lămpii cu economie de energie.
La scurt timp după au apărut pe piață lămpile cu LED-uri. Acestea economisesc cu până la 85% mai multă energie și au o durată de viață de până la cinci ori mai mare decât lămpile tradiționale de economisire a energiei. Mai mult, nu ar trebui să sacrifici producția de lumină cu lămpile LED. La fel ca și lămpile de economisire a energiei, acestea sunt disponibile în diferite temperaturi de culoare.
În plus, există pe piață lămpi LED „inteligente” pe care le poți regla cu ajutorul unei aplicații pe telefonul tău mobil. Bonus, acestea își pot schimba culoarea. Lămpile cu LED-uri pot fi mai achiziționate la preț mai mare decât soluțiile tradiționale de iluminat, dar pe termen lung acestea te ajută să faci economii importante! Va trebui să le înlocuiești mai rar și, deoarece sunt atât de economice, faci și un favor mediului!

Planul de iluminat optim pentru casa ta
Nu ești sigur cum să obții cea mai bună configurație de iluminat? Ia în considerare realizarea unui plan de iluminat pentru casa ta. Vei porni de la stilul de iluminat dorit amenajarea, dimensiunile și interiorul camerelor. Pe planul de iluminare poți vedea în ce măsură ai parte de lumină naturală, iar pe baza tuturor acestor informații poți determina unde trebuie plasate exact punctele de lumină. De asemenea, este esențial să ții cont și de activitățile care se desfășoară în fiecare încăpere și de elementele pe care vrei să le scoți în evidență, ca de exemplu tablouri sau piese speciale de mobilier.
Cald, rece, alb sau colorat?
Acum că planul de iluminat este gata, ai o imagine de ansamblu asupra locului în care este cel mai bine să plasezi punctele de lumină. În următorul pas trebuie să decizi pentru fiecare cameră ce fel de lumină ar trebui să folosești.
Pentru camera de zi și dormitor cel mai bine este să alegi mai multe surse de lumină confortabile și calde. Îti place să citești? În timpul zilei, lumina naturală este ideală, seara cel mai bine este să folosești lumină mai rece, albă.
Reprezentarea corectă a culorii este foarte importantă în bucătărie. Prin urmare, este recomandat un nivel ridicat de iluminare pentru locurile în care se pregătește mâncarea. Aceasta este adesea o lumină strălucitoare, albă.
În bucătărie schema de iluminat poate fi puțin „mai întunecat”, dar masa trebuie să fie suficient de luminată. De aceea, cel mai bine este să alegi mai multe lămpi care produc lumină neutră, albă.
Baia este adesea un loc unde te poți relaxa. Combinația ideală este aici:
- iluminare generală (pete cu lumină albă caldă în tavan, de exemplu),
- iluminare funcțională (în spatele sau deasupra oglinzii)
- iluminare ambientală (în timp ce te relaxezi cu un duș sau de o baie fierbinte).
Ai nevoie de corpuri de iluminat pentru casa ta? Verifică oferta din magazinul nostru online!