Cum alegi corpurile de iluminat pentru casa ta?

iluminat

Corpurile de iluminat au at├ót un scop utilitar, c├ót ╚Öi unul estetic. Dar ╚Ötiai c─â po╚Ťi economisi bani la factura de energie electric─â aleg├ónd solu╚Ťiile optime pentru iluminarea casei? ├Än medie 10% din factura noastr─â de energie electric─â const─â ├«n iluminat. Vom vedea ├«n continuare care sunt metodele prin care putem s─â sc─âdem c├ót mai mult acest procent. 

Wati sau lumeni?

Una dintre cele mai neinspirate decizii este s─â mergi la cump─âr─âturi f─âr─â s─â faci un minim de documentare prealabil─â. Asta deoarece este important s─â ╚Ťii cont de o serie de elemente care ╚Ťin de siguran╚Ť─â, dar ╚Öi de eficien╚Ť─â energetic─â.

O surs─â de iluminat care nu se potrive╚Öte ├«n lampa efectiv─â, desigur, nu ├«╚Ťi folose╚Öte la nimic. Prin urmare, verific─â ├«ntotdeauna cu aten╚Ťie de ce tip de fiting sau baz─â de lamp─â ai nevoie. Po╚Ťi g─âsi codul chiar pe corpul de iluminat (de exemplu, E27 sau E14).

Dou─â elemente care sunt, de asemenea, importante la cump─ârare sunt cantitatea de lumin─â pe care o produce lampa ╚Öi c├ót─â energie electric─â consum─â. Aceste dou─â lucruri sunt ├«ntotdeauna men╚Ťionate pe l─âmpi cu termenii ÔÇ×lumenÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×WattÔÇŁ. Lumen reprezint─â puterea total─â de lumin─â a l─âmpii. Prin urmare, o lamp─â de 800 de lumeni ofer─â mai mult─â lumin─â dec├ót o lamp─â de 500 de lumeni.

Prin urmare, atunci c├ónd cumperi l─âmpile, ia ├«n considerare ╚Öi func╚Ťia pe care va trebui s─â o ├«ndeplineasc─â. Cau╚Ťi un corp de iluminat pe care ├«l vei folosi pentru citit? Atunci este cazul s─â te orientezi spre un corp de iluminat cu 500 p├ón─â la 700 de lumeni. E╚Öti ├«n c─âutarea unui iluminat ambiental? Atunci o lamp─â cu 300 p├ón─â la 500 Lumen este ideal─â pentru tine.

Watt, pe de altă parte, reprezintă puterea lămpii și indică nivelul de energie pe care o consumă o lampă. Cu cât puterea este mai mică, cu atât lampa este mai durabilă.

LED: Alegere durabilă și eficientă

Este important s─â ╚Ötii c─â nu toate aceste l─âmpi sunt la fel de durabile. Mai mult, v├ónzarea l─âmpilor cu incandescen╚Ť─â ╚Öi cu halogen a fost chiar interzis─â ├«n Europa, de╚Öi acestea nu au disp─ârut complet de pe pia╚Ť─â. Becurile cu incandescen╚Ť─â consum─â mult─â energie care se pierde ├«n principal prin c─âldur─â, astfel ├«nc├ót nu sunt foarte eficiente din perspectiva cantit─â╚Ťii de lumin─â pe care o produc. Acela╚Öi lucru este valabil ╚Öi pentru l─âmpile cu halogen, un tip de lamp─â cu incandescen╚Ť─â care emite, de asemenea, mai mult─â c─âldur─â dec├ót lumin─â. Interzicerea l─âmpilor cu incandescen╚Ť─â a stimulat cre╚Öterea l─âmpii cu economie de energie. 

La scurt timp dup─â au ap─ârut pe pia╚Ť─â l─âmpile cu LED-uri. Acestea economisesc cu p├ón─â la 85% mai mult─â energie ╚Öi au o durat─â de via╚Ť─â de p├ón─â la cinci ori mai mare dec├ót l─âmpile tradi╚Ťionale de economisire a energiei. Mai mult, nu ar trebui s─â sacrifici produc╚Ťia de lumin─â cu l─âmpile LED. La fel ca ╚Öi l─âmpile de economisire a energiei, acestea sunt disponibile ├«n diferite temperaturi de culoare.

├Än plus, exist─â pe pia╚Ť─â l─âmpi LED ÔÇ×inteligenteÔÇŁ pe care le po╚Ťi regla cu ajutorul unei aplica╚Ťii pe telefonul t─âu mobil. Bonus, acestea ├«╚Öi pot schimba culoarea. L─âmpile cu LED-uri pot fi mai achizi╚Ťionate la pre╚Ť mai mare dec├ót solu╚Ťiile tradi╚Ťionale de iluminat, dar pe termen lung acestea te ajut─â s─â faci economii importante! Va trebui s─â le ├«nlocuie╚Öti mai rar ╚Öi, deoarece sunt at├ót de economice, faci ╚Öi un favor mediului!

bec-led

Planul de iluminat optim pentru casa ta

Nu e╚Öti sigur cum s─â ob╚Ťii cea mai bun─â configura╚Ťie de iluminat? Ia ├«n considerare realizarea unui plan de iluminat pentru casa ta. Vei porni de la stilul de iluminat dorit amenajarea, dimensiunile ╚Öi interiorul camerelor. Pe planul de iluminare po╚Ťi vedea ├«n ce m─âsur─â ai parte de lumin─â natural─â, iar pe baza tuturor acestor informa╚Ťii po╚Ťi determina unde trebuie plasate exact punctele de lumin─â. De asemenea, este esen╚Ťial s─â ╚Ťii cont ╚Öi de activit─â╚Ťile care se desf─â╚Öoar─â ├«n fiecare ├«nc─âpere ╚Öi de elementele pe care vrei s─â le sco╚Ťi ├«n eviden╚Ť─â, ca de exemplu tablouri sau piese speciale de mobilier.

Cald, rece, alb sau colorat?

Acum că planul de iluminat este gata, ai o imagine de ansamblu asupra locului în care este cel mai bine să plasezi punctele de lumină. În următorul pas trebuie să decizi pentru fiecare cameră ce fel de lumină ar trebui să folosești.

Pentru camera de zi și dormitor cel mai bine este să alegi mai multe surse de lumină confortabile și calde. Îti place să citești? În timpul zilei, lumina naturală este ideală, seara cel mai bine este să folosești lumină mai rece, albă.

Reprezentarea corectă a culorii este foarte importantă în bucătărie. Prin urmare, este recomandat un nivel ridicat de iluminare pentru locurile în care se pregătește mâncarea. Aceasta este adesea o lumină strălucitoare, albă.

├Än buc─ât─ârie schema de iluminat poate fi pu╚Ťin ÔÇ×mai ├«ntunecatÔÇŁ, dar masa trebuie s─â fie suficient de luminat─â. De aceea, cel mai bine este s─â alegi mai multe l─âmpi care produc lumin─â neutr─â, alb─â.

Baia este adesea un loc unde te po╚Ťi relaxa. Combina╚Ťia ideal─â este aici: 

  • iluminare general─â (pete cu lumin─â alb─â cald─â ├«n tavan, de exemplu),
  • iluminare func╚Ťional─â (├«n spatele sau deasupra oglinzii)
  • iluminare ambiental─â (├«n timp ce te relaxezi cu un du╚Ö sau de o baie fierbinte).

Ai nevoie de corpuri de iluminat pentru casa ta? Verific─â oferta din magazinul nostru online!

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *