Gardurile pot avea atât un rol funcțional, dar și unul ornamental, putând reprezenta un suport bun pentru flori sau diverse plante, sau adăugând un element decorativ grădinilor. Având caracteristicile potrivite, gardurile au, de asemenea, rolul de crea un spațiu sigur la interior, atât împotriva animalelor sălbatice, dar și împotriva hoților.
Din fericire, există o serie de soluții de împrejmuire care pot adăuga un plus de stil oricărei curți. Vom vedea în continuare care sunt aspectele pe care e necesar să le ai în vedere atunci când alegi un tip de gard pentru curtea sau grădina ta, făcând referire la caracteristi precum materialul, înălțimea, stilul și cerințele de instalare.
Scopul gardului
În timp ce unele garduri de grădină sunt alese pentru a fi pur decorative, altele sunt concepute pentru a ține departe musafirii nedoriți sau pentru a crea un cadru intim. Din această perspectivă, primul pas atunci când alegi un tip de gard este să te gândești bine care sunt nevoile tale. Spre exemplu, dacă ai o grădină de zarzavaturi care este pusă în pericol de diverse rozătoare, atunci va fi nevoie să te orientezi spre o soluție care să izoleze cultura. În general, cele mai utile variante pentru a ține animalele la distanță sunt gardurile înalte cu plasă sau sârmă, mai degrabă decât gardurile ornamentale.
Înălțimea gardului
Alegerea înălțimii unui gard poate fi determinată atât de considerente estetice, cât și de cele practice. Bordurile decorative ar putea avea o înălțime de doar 30 cm, în timp ce gardurile mai înalte ar fi necesare pentru a ține la distanță animalele sau privirile curioase ale vecinilor. În principiu, înălțimea unui gard este între 1,5 și 2 metri, însă poate varia semnificativ în funcție de fiecare proiect în parte.
Ceea ce e nevoie să știi este că dacă optezi pentru înălțimi atipice, costurile de producție și montaj pot crește semnificativ.
Pe de altă parte, pentru delimitarea unor zone din interiorul curții, cum ar fi spațiile cu flori sau cele cu culturi agricole, poți utiliza garduri de înălțime redusă, de aproximativ 50 cm.
Diferite tipuri de garduri în funcție de material
Gardul de cărămidă
Gardul din cărămidă a fost folosit de secole pentru a crea intimitate, pentru a asigura securitatea casei și a da un accent aparte interiorului curții.
Acest tip de gard este foarte popular și pot fi văzut în jurul multor case, birouri, instituții sau alte clădiri, iar principalul motiv este că este foarte solid. Un gard de cărămidă ajută la obstrucționarea zgomotului de pe străzile aglomerate și oferă un nivel ridicat de securitate.
Gardul de aluminiu
Gardurile din aluminiu sunt utilizate în general în aplicații comerciale, datorită funcționalității lor pe termen lung. În plus, aluminiu necesită mai puțină întreținere și este ușor de curățat.
Ce e nevoie să ai în vedere este costul mai mare decât al majorității materialelor.
Gardul din aluminiu nu oferă rezistență și securitate ca alte tipuri de garduri deoarece, acest material este foarte ușor, ceea ce îl face ușor de îndoit la contact sau chiar la un vânt puternic.
Gardul din lemn
Gardul din lemn este o alegere excelentă pentru orice casă pentru că oferă intimitate, securitate și are un aspect atractiv.
Atunci când alegi tipul de lemn pentru gard, ia în considerare clima din zona în care locuiești pentru a avea garanția unei durate de viață cât mai mare.
Gardurile din lemn de bună calitate vor necesita mai puține reparații, așa că este recomandabil să investești în materiale de calitate.
Perioada medie de viață a unui gard din lemn poate varia între 10 și 30 de ani, în funcție de calitatea instalației, de tipul de lemn și de cât de bine este întreținut.
Cele mai populare tipuri de lemn folosite sunt pinul, cedrul și sequoia sunt, de asemenea, opțiuni bune.
Ai în vedere faptul că va fi nevoie să tratezi gardurile din lemn cu o soluție rezistentă la apă pentru a le proteja împotriva umezelii și a temperaturilor extrem de scăzute sau ridicate.
Gardul de fier
Gardul din fier este utilizat în principal de cei care își doresc modele personalizate. Fierul forjat are o greutate mare, astfel că permite un nivel ridicat de personalizare, deoarece este foarte maleabil. În plus, fierul are nevoie de o întreținere regulată, de vopsire la fiecare doi-trei ani, și este supus ruginirii și coroziunii.
Instalarea gardurilor din fier este simplă, dar necesită mai mult timp și mai multă muncă decât alte materiale, având în vedere greutatea materialului.
Pe de altă parte, gardul de fier este puternic mult mai durabil. Costurile de producție și montaj sunt, de cele mai multe ori, destul de mari.
Gardul de plasă
Gardul de plasă este utilizat în principal în proiectele de construcții datorită prețului accesibil și a faptului că nu necesită îngrijire. Procesul de instalare este, de asemenea, rapid și ușor. Atunci când este necesară definirea unei granițe între două locuri, un gard din plasă poate fi montat cu ușurință și, de asemenea, poate fi demontat la fel de ușor, iar depozitarea acestuia nu necesită mult spațiu. Principalul dezavantaj al acestui tip de grad este că nu oferă prea multă intimitate, deoarece sunt subțiri și transparente.
Gardul viu
Arbuștii și copacii sunt plantați la intervale regulate pentru a forma un panou continuu, numit gard viu. Acest tip de gard oferă protecție împotriva rafalelor puternice de vânt sau de ninsoare, asigură intimitate și formează un fundal ideal pentru o grădină de flori sau legume.
Gardul viu poate avea la bază un gard de plasă sau sârmă ghimpată, motiv pentru care este mai puțin costisitor în comparație cu un zid de delimitare, iar dacă este întreținut corespunzător oferă un aspect mai bun.
Dacă ești în căutarea unui gard pentru grădina ta, te invităm în magazinul online Artool.