Cum alegi hamacul potrivit?

hamac-gradina

Nimic nu este mai relaxant decât să îți petreci ziua într-un hamac, într-o zi plăcută de vară. Indiferent dacă îl folosești la interior sau în aer liber, hamacul oferă cadrul perfect pentru a citi, a trage un pui de somn sau pentru a face plajă, fiind în același timp și o alternativă confortabilă la sacii de dormit pe durata excursiilor cu cortul.

Mai întâi de toate, ce este un hamac?

Simplu spus, un hamac este o bucată de țesătură suspendată între două puncte (în mod tradițional, doi copaci sau stâlpi) pentru a crea un fel de pat în care o persoană se poate întinde confortabil.

Hamacele au fost folosite pentru prima dată în urmă cu peste 1.000 de ani de către indigenii din America Centrală și America de Sud. Exploratorii europeni au adus hamacele pe continentul natal, unde au fost folosite ulterior de marinari care le-au folosit ca loc sigur pentru a dormi în timp călătoriilor pe mările agitate.

Beneficiile utilizării unui hamac

Hamacele sunt mult mai mult decât un loc confortabil de relaxare. Studiile au arătat că există o serie de beneficii pentru sănătate, corelate cu timpul petrecut într-un hamac. Oricine a ațipit într-un hamac poate confirma că somnul este extrem de lin. Asta deoarece hamacele oferă corpului cea mai bună poziție pentru a adormi, iar mișcarea ușoară de legănare induce o relaxare suplimentară.

Pe lângă îmbunătățirea somnului, hamacele aduc îmbunătățiri și pentru sănătate. Potrivit unui articol din 2020 al revistei digitale True Relaxations, odihna într-un hamac poate îmbunătăți postura prin alinierea corectă a corpului. În plus, această poziție nu are puncte de presiune, așa că poate ajuta la reducerea stresului asupra corpului și la ameliorarea durerilor de spate și de gât.

Cum alegem un hamac în funcție de dimensiune și accesorii?

Unul dintre factorii cheie de decizie atunci când cumperi un hamac este mărimea acestuia. Astfel, poți alege între hamace simple sau hamace duble. 

Hamacele simple

Cele mai multe hamace simple au o lățime cuprinsă între 1,5 și 1,5 metri. Achiziționarea unui hamac simplu aduce o serie de beneficii din perspectiva economiei de spațiu, un avantaj important pentru cei care călătoresc cu rucsacul în spate.  

Hamacele duble

Cele mai multe modele au o lățime cuprinsă între 1,5 și 1,8 metri. Pe lângă faptul că oferă o experiență de relaxare sau de dormit mai comodă decât un model simplu, un hamac dublu oferă opțiunea ca două persoane să îl folosească simultan.

Lungimea hamacului

Lungimea hamacului variază mult mai puțin decât lățimea și, dacă nu ești foarte înalt, nu va trebui să-ți faci griji în legătură cu această dimensiune. O regulă de bază pentru hamacele de camping și de relaxare este să cauți un model care să fie cu cel puțin 60 de centimetri mai lung decât înălțimea ta.

Țesătura hamacului

O altă specificație care poate fi utilă, deși nu toate modelele o menționează, este materialul din care este fabricat. Țesăturile rezistente au de regulă o greutate mai mare, fiind mai dificil de transportat. Pe de altă parte, hamacele din materiale ultraușoare nu oferă o rezistență foarte îndelungată, dar nici un nivel sporit de confort. Din aceasta perspectivă, cel mai bine este să te gândești în ce mod vei folosi hamacul. Dacă îl vei plasa în curtea casei pentru toată perioada verii, atunci poți opta fără probleme pentru texturi durabile. 

hamac-1

Care sunt accesoriile de care ai nevoie pentru hamacul tău?

Majoritatea accesoriilor se potrivesc cu orice marcă de hamac, dar este totuși important să citești cu atenție descrierile produselor pentru a fi sigur că alegi modele potrivite.

  • Sistem de suspensie. Cele mai multe hamace includ carabiniere care au un grad de rezistență suficient, dar o pereche de curele pentru suspensie aduc un plus de siguranță. Asigură-te că orice curea pe care o cumperi are o lățime de cel puțin 2,5 cm, deoarece modelele mai subțiri pot săpa în scoarță și pot deteriora copacii.
  • Sac de dormit. Dacă dormi afară și aerul rece te învăluie în partea de jos, somnul tău cu siguranță nu va fi foarte plăcut. O opțiune este să folosești un sac de dormit în hamac. La fel de bine poți folosi un izopren, însă materialul are o flexibilitate redusă și nu va fi la fel de confortabil. 
  • Prelata de ploaie. Aceasta este atârnată deasupra hamacului și folosește frânghii pentru a menține o poziție tensionată. Ca în cazul oricărei prelate, modelele mai mari oferă mai multă protecție, iar ploaia se poate strecura pe sub ea ocazional, atunci când vântul suflă lateral.
  • Plasă de insecte. Căută modelele cu protecție la 360 de grade, deoarece acestea atârnă și dedesubt pentru a proteja spatele. Asigură-te, de asemenea, că plasa este de tip „no-see-um” (majoritatea plaselor de insecte sunt), astfel încât să țină la distanță insectele mici, de mărimea unui țânțar.

Accesoriile enumerate mai sus sunt unele dintre cele mai comune, dar poți găsi tot felul de alte elemente utile, de la suporturi pentru hamac până la curele de picurare care împiedică ploaia să se strecoare de-a lungul curelelor hamacului.

Hamacuri vs scaune tip hamac

Cei mai mulți oameni sunt familiarizați cu hamacele și cu beneficiile lor, dar scaunele hamac sunt o nouă abordare extrem de practică și comodă. Acestea sunt leagăne în stil hamac, proiectate pentru a fi folosite de o singură persoană. În loc să fie atârnate de două puncte, scaunele hamac sunt suspendate de tavan sau de un suport. La fel ca și hamacele tradiționale, scaunele hamac îți permit să te bucuri de o mișcare liniștitoare de legănare și sunt disponibile într-o serie de culori și stiluri.

Cauți un hamac? Verifică oferta noastră din secțiunea Mobilier pentru Grădină

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *