Problema alergiilor este din ce în ce mai frecventă nu doar în cazul adulților, dar și al copiilor, indiferent de anotimp. Mai mult, probleme precum mucegaiul, praful, părul animalelor, dar și poluarea, ne afectează pe fiecare dintre noi. Deși nu putem controla aerul de afară, avem control asupra aerului pe care îl respirăm în casele noastre. Soluția este una la îndemâna tuturor: purificatorul de aer.
De ce este util un purificator de aer?
Poluarea aerului a fost încadrată în mod constant printre primele cinci riscuri de mediu pentru sănătatea publică. Cu toții știm că aceasta afectează aerul pe care îl respirăm, atât în exterior, cât și în interior; motiv pentru care este important să profităm din plin de măsurile preventive de care dispunem.
Utilizarea unui purificator ajuta la crearea unui aer mai curat în casa sau biroul tău. Înainte de a achiziționa un purificator de aer, este util să răspunzi la câteva întrebări pentru a determina caracteristicile produsul de care ai nevoie. Vom detalia mai jos.
1. Ai o nevoie generală sau una specifică?
Purificatoarele sunt cea mai bună modalitate de a curăța aerul din interior, ajutând la eliminarea poluanților, a polenului și a prafului. De asemenea, un purificator de aer ajută la menținerea unui mediu sănătos prin eliminarea părului de animale de companie, a sporilor de mucegai, a ambroziei și a multor altele particule potențial dăunătoare. Dacă ai nevoi specifice, cum ar fi o afecțiune respiratorie sau o anumită sensibilitate, atunci este important să te asiguri că alegi modelul potrivit.
2. Care este dimensiunea potrivită?
Purificatoarele de aer nu sunt un produs „universal”, așa că este nevoie să iei în considerare suprafața camerei. Fiecare tip de produs este recomandat pentru o anumită suprafață exprimată în metri pătrați, împreună cu o rată de livrare a aerului curat. Această rată de livrare a aerului curat reprezintă viteza cu care un purificator poate curăța aerul dintr-o încăpere, mai exact, această rată arată capacitatea de filtrare a fumului, prafului și polenului.
3. De ce caracteristici ai nevoie?
După ce ai ales tipul și dimensiunea purificatorului de aer, verifică dacă ai sau nu nevoie ca aparatul să fie echipat cu anumite caracteristici speciale.
Câteva exemple de caracteristici:
Pentru a economisi bani și energie, caută purificatoare de aer care au fost clasificate cu standardul Energy Star de către EPA.
Dacă menținerea zgomotului suplimentar la un nivel minim este o preocupare, orientează-te spre purificatoare de aer cu tehnologie silențioasă. Funcționarea silențioasă la unele modele de purificatoare de aer le face ideale pentru bebeluși, copii mici și persoane cu somn ușor.
Indicator filtrului: În funcție de tipul de filtru, acestea vor trebui să fie schimbate pentru a asigura o purificare constantă a aerului. Pentru a știi când este necesară această schimbare, un indicator de durată de viață a filtrului va fi foarte util.
Monitorizare automată a calității aerului: În timp ce purificatorul de aer funcționează, senzori speciali monitorizează aerul și ajustează automat viteza de curățare în consecință.
Agenți antimicrobieni: Acești agenți împiedică apariția mucegaiului și a mucegaiului pe filtre.
Indicator luminos: Unele modele sunt prevăzute cu senzori luminoși care îți arată, dintr-o privire, care este calitatea aerului dintr-o încăpere.
Setări de viteză care te ajută să reglezi cât de rapid să fie ciclul de recirculare a aerului.
4. Care este tehnologia potrivită nevoilor tale?
S-ar putea să nu fie o surpriză faptul că există câteva tipuri diferite de purificatoare de aer, fiecare având o funcție diferită. Poți achiziționa mai multe tipuri de purificatoare pentru a acoperi toate nevoile, dar este important să cunoști faptul că unele modele încorporează două sau mai multe filtre, fiind practic o unitate multifuncțională. Iată care sunt principalele tipuri de purificatoare de aer din care poți să alegi.
Purificatoare cu filtre HEPA
Filtrele HEPA (High-Efficiency Particulate Arresting), sunt cele mai eficiente produse pentru captarea diferitelor particule poluante. Aceste filtre captează 99,95% din alergenii și poluanții microscopici cu dimensiuni de până la 0,1 microni. Din acest motiv sunt utilizate în spitale și în numeroase alte medii profesionale în care este extrem de important să se mențină un aer curat.
Purificatoare cu filtre cu ozon
Filtrele cu ozon sunt potrivite pentru eliminarea mirosurilor persistente, dar nu elimină alergenii sau poluanții chimici care pot fi prezenți în aer.
Purificatoare cu filtre ionice
Ideale pentru îndepărtarea poluanților mici din spații mari, filtrele ionice utilizează un câmp electric mic, dar intens, cunoscut sub numele de descărcare corona, pentru a acorda o sarcină pozitivă sau negativă particulelor din aer. Particulele încărcate sunt apoi atrase către plăci speciale din cadrul purificatorului, extrăgându-le din aer.
Purificatoare cu filtre cu carbon
Filtrele cu carbon trec aerul printr-un ecran de cărbune activ, ceea ce le face ideale pentru a elimina fumul, mirosurile, substanțele chimice și orice gaze din aer. Fiind extrem de poros, cărbunele activ captează moleculele contaminante. Cu toate acestea, deoarece nu elimină alergenii și bacteriile, acestea sunt adesea asociate cu filtrele HEPA. Filtrele cu cărbune activ sunt destul de utile deoarece absorb substanțele chimice care se găsesc în produsele de curățenie casnice, cum ar fi detergenții pentru ferestre, spray-urile multifuncționale și dezinfectanții.
Cauți un purificator de aer pentru casă sau birou? Verifică oferta din magazinul online.