Cum să decorezi o cameră de zi în 5 pași simpli

camera-de-zi

Deși procesul de decorare a unui spațiu de mari dimensiuni, cum ar fi livingul, poate părea descurajator în primă fază, amenajarea unei camere este mai ușoară decât ai putea crede, cu singura condiție să apelezi la strategia potrivită. Indiferent dacă proiectul tău vizează decorarea de la zero a unei încăperi sau doar vrei să aduci o schimbare de stil, urmează pașii de mai jos, iar succesul va fi garantat. 


1. Ia măsurătorile corecte

Înainte de a lua decizii drastice în ceea ce privește decorarea spațiului, este extrem de important să cunoști suprafața exactă de care dispui. Măsurătorile corecte te vor asigura că vei alege covorul, mobilierul și accesorii precum perdelele de dimensiuni corecte. Un alt lucru important se referă la planificarea din timp a achizițiilor. Înainte de a începe proiectul, măsoară suprafața podelei, dar și înălțimea pereților. Notează dimensiunile și verifică-le cu atenție de fiecare dată când cumperi o piesă de mobilier. Asta deoarece achiziționarea unor elemente nepotrivite presupune un consum inutil de timp și bani, adică exact ceea ce vrei să eviți cu orice preț.


2. Stabilește-ți intențiile

Determinarea modului în care vrei, efectiv, să îți petreci timpul în sufrageria ta va influența semnificativ procesul de decorare. Din această perspectivă, este esențial să înțelegi pe deplin modul în care vrei să folosești spațiul înainte de a începe procesul de design.

Cu toate acestea, cel mai probabil nu există o utilizare unică pentru o zonă de living. Dacă sufrageria ta este destinată conversațiilor cu prietenii și familia sau cititului, atunci poți opta pentru așezarea mobilierul într-o grupare care să faciliteze contactul vizual între cei din cameră, dar care să permită, în același timp, crearea unei zone confortabile pentru lectură. În spații cu diverse dotările existente, cum ar fi un șemineu sau rafturi încorporate, procesul de decorare va pleca de la aceste elemente.

De asemenea, este esențial să fii realist și să iei în considerare preponderent stilul tău de viață, nu neapărat modele de design high-end văzute în publicații de specialitate. Asigură-te că încăperea reflectă preferințele și stilul tău de viață – oricare ar fi nevoile tale la momentul respectiv, asigură-te că tot ce se găsește în încăpere nu face altceva decât să vină în ajutorul tău. Spre exemplu, dacă ai un copil mic, nu vei vei avea nevoie de o măsuță de cafea din sticlă sau prea multe lămpi de podea care ar putea reprezenta adevărate pericole. Optează în schimb pentru o masă din lemn și aplice de perete.

3. Concentrează-te asupra esteticii 

Dacă oscilezi între un stil clasic, unul minimalist și unul modern, atunci ar putea fi o adevărată provocare să determini direcția pe care dorești să o iei cu privire la designul camerei de zi. Nu este nevoie să te oprești exclusiv la un anumit stil, dar stabilirea unei scheme generale este importantă. Spațiul nu trebuie să fie o petrecere tematică, dar determinarea direcției generale te va ajuta atunci când alegi finisajele pentru decorarea camerei.  

Înainte de a pune mâna pe portofel, vei dori să te gândești la modul în care piesele de mobilier se vor completa într-o cameră. Pune cap la cap imagini ale pieselor pe care intenționezi să le folosești și creează un mic „room board”, mai exact o schemă virtuală a camerei. Astfel vei putea observa cum se completează piesele între ele înainte de a le cumpăra. Având o imagine generală a modului în care încăperea va arăta, vei putea observa dacă masa este în armonie cu canapeaua sau dacă fotoliile se încadrează bine alături de o veioză sau de o bibliotecă. 

4. Planifică-ți cumpărăturile

Având în vedere că mobilarea și utilarea unei case pot fi un proces destul de scump, poți face achizițiile în mai multe etape. Dacă nu ești sigur cu ce să începi, noi îți recomandăm să achiziționezi mai întâi piesele mari de mobilier, care, de altfel, sunt și cele care marchează în măsura cea mai mare încăperea. Acestea pot fi, de exemplu, canapeaua, covorul sau biblioteca. Pentru că am menționat de canapea, specialiștii recomandă să investim în mobilier de bună calitate, mai exact să investim în cea mai bună canapea pe care ne-o permitem la momentul respectiv. Petrecem din ce în ce mai mult timp acasă, iar o bună parte din zi stăm pe canapea, astfel încât confortul ar trebui să fie unul dintre criteriile principale de luat în considerare. 

5. Nu uita de pereți 

Pereții nu trebuie să fie lăsați goi. Decorarea este esențială deoarece astfel putem să dăm un plus de personalitate încăperii. Lucrările de artă, ramele foto și obiectele decorative acționează ca adevărate bijuterii pentru cameră.  

Nu ești sigur ce să alegi? O piesă de artă de dimensiuni mari sau o oglindă pentru a reflecta lumina soarelui în cameră sunt întotdeauna opțiuni excelente. De asemenea, dacă bugetul îți permite, poți căuta diverse piese vintage sau antichități, mai ales dacă ai o înclinație spre acest domeniu. 

decorare-perete

Acum ești gata pentru a începe decorarea (sau redecorarea casei tale). Te așteptăm în magazinul online cu o colecție variată de piese de mobilier și decorațiuni interioare. Spor la cumpărături!

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *