Daca esti pasionat de constructii si ai nevoie de fierastraie sau de un dispozitiv care sa sectioneze rapid aproape orice tip de material, fiind util cu predilectie in demolari, aparatul de care ai nevoie este un fierastrau tip sabie.
Fierastraul sabie este foarte asemanator cu cel pendular, pentru modul in care se misca lama, dar mult mai puternic si mai rezistent.
Acest tip de produs are capacitatea de a taia prin lemn, fibra de sticla, plastic, rigips, tencuiala sau chiar metal, cand ii asociezi accesoriul potrivit.
Ferastrau sabie este de fapt o masina unealta utilizata in prelucrarea metalelor si este prevazut cu o panza tip banda pentru debitarea diferitelor profile si tevi. Unele modele detin si sisteme de racire ceea ce confera prelungirea duratei de exploatare atat a utilajului, cat si a consumabilelor.
Chiar daca pentru un amator toate modelele vor arata aproape la fel, exista trei subcategorii distinctive: varianta clasica, fierastraul alternativ si fierastraul coada de vulpe. Se recunosc prin forma pe care o au accesoriile de taiere, existand trei tipuri de panze de fierastrau sabie. Uneltele clasice includ o lama foarte subtire si care e cea mai ascutita la varf dintre toate, fiind utila in perforarea usoara a materialului dur si recomandata pentru lemn si metal.
Avantajele fierastraielor sabie
Datorita formei deosebite, acesta masina poate taia in zone greu accesibile pentru alte utilaje, cum ar fi flexurile sau ferastraiele pendulare. Zona de acces poate fi foarte ingusta fiind nevoie ca doar lama de taiere sa poata incapea.
Datorita miscarii pendulare ce este executata la o viteza mai redusa decat viteza de rotatie a unui disc de debitat rezulta mai putin rumegus la taierea lemnului, iar in cazul debitarii metalului avem mai putine scantei.
Tot datorita vitezei de operare mai mici siguranta exploatarii unui fierastrau sabie creste deoarece spanul, aschiile sau alte bucati de material desprinse au o viteza mult mai mica.
Viteza de pendulare a lamei poate fi reglata in inervalul 1000 – 2100 de curse pe minut. Pentru rezultate optime este recomandat de inceput cu viteze mici si cresterea acestora pana la ajungerea la viteza optima de taiere.
Recomandari ferastrau sabie
Acest utilaj este recomandat pentru lucrarile de pe santiere sau amatorilor unde accentul este pus pe viteza de executie a lucrarii.
Cand se incepe lucrarea, se fixeaza lama pe punctul de incepere al taieturii si se porneste masina la viteza minima. Ulterior, viteza se creste pana la punctul optim de taiere.
Miscarea de taiere la un fierastrau sabie trebuie sa fie oblica. Evitati miscarile stanga-dreapta pentru a nu rupe lama si o taiere neconforma.
Asigurati piesa ce urmeaza a fi taiata. Acesta este un pas important pentru a evita in primul rand vibratiile si posibilitatea de accidentare.