Feng Shui în amenajarea interioară: care sunt regulile de respectat?

shutterstock 1224211189

În căutarea armoniei și a echilibrului, oamenii s-au orientat întotdeauna către diferite abordări și practici, iar una dintre cele mai vechi și mai populare este Feng Shui. Această artă milenară se concentrează pe armonizarea energiilor din mediul înconjurător, iar atunci când este aplicată corespunzător poate transforma o casă într-un sanctuar al energiei pozitive. Iată ce trebuie să știi despre Feng Shui și care sunt regulile de bază pe care ar trebui să le respecți pentru a crea un mediu echilibrat în propria ta locuință!

Ce este Feng Shui și cum influențează amenajarea interioară?

Feng Shui este o artă străveche originară din China ce se bazează pe ideea că amenajarea spațiilor într-un anumit mod facilitează fluxul de energie, sau Chi, aducând prosperitate, sănătate și fericire.

Feng Shui funcționează pe două principii fundamentale: Yin și Yang, și cele cinci elemente. Yin și Yang reprezintă echilibrul dintre forțele opuse, precum lumină și întuneric, cald și rece, feminin și masculin, echilibru considerat esențial pentru a aduce armonie într-un spațiu. Cele cinci elemente din natură – lemn, foc, pământ, metal și apă – sunt de asemenea foarte importante, deoarece simbolizează diferite tipuri de energie.

Regulile de bază ale Feng Shui

Feng Shui nu este doar despre amenajarea spațiului, ci și despre modul în care acesta poate influența starea de bine a locuitorilor. Prin alegerea culorilor, aranjarea mobilei, poziționarea obiectelor decorative și îmbogățirea spațiului cu plante de interior, adepții Feng Shui consideră că pot schimba energia unui spațiu. Iată câteva reguli pe care trebuie să le respecți, pentru a aduce energia pozitivă în locuința ta:

Păstrează casa curată și ordonată

Reguli-feng-shui-in-dormitor-pentru-un-spatiu-estetic-si-armonios-3

O regulă fundamentală a practicii Feng Shui este curățenia și ordinea. Conform principiilor acestei filosofii, dezordinea afectează concentrarea și consumă energia mentală. Așadar, dacă vrei să urmezi principiile filozofiei chinezești, începe cu o curățenie generală în toate încăperile casei și elimină obiectele inutile sau vechi. Folosește dulapuri și rafturi pentru a organiza spațiul și pentru a obține un decor cât mai simplu și practic.

Așază mobilierul într-un mod care să nu blocheze intrările și ferestrele și să permită o circulație ușoară prin încăpere. În plus, asigură-te că aranjarea acestuia favorizează comunicarea și interacțiunea între persoane. De exemplu, este recomandat să așezi scaunele și a canapelele într-un cerc, în loc să le aliniezi.

Asigură-te că energia Chi poate circula liber prin casa ta

Energia Chi, sau forța vitală, este un concept central în Feng Shui. Pentru a crea un mediu armonios și echilibrat, energia Chi trebuie să poată circula liber. Un flux constant de aer proaspăt ajută la menținerea energiei pozitive. Aerisește casa în mod regulat și, dacă este necesar, folosește purificatoare de aer.

Asigură-te că fiecare obiect din cameră are un loc propriu, bine definit. Orice piese de mobilier care blochează ușile sau ferestrele pot împiedica fluxul energiei Chi. De asemenea, oglinzile joacă un rol important în Feng Shui, fiind utilizate pentru a redirecționa energia Chi. Așază-le cu grijă, astfel încât să nu fie orientate direct către uși sau ferestre, deoarece acest lucru poate împiedica fluxul de energie.

Alege culori care creează un spațiu armonios

În Feng Shui, fiecare culoare are o semnificație specială și poate influența starea de spirit a persoanelor care se află în spațiul respectiv. Albastrul, de exemplu, este asociat cu calmul și pacea, încurajează relaxarea și poate fi folosit cu succes în zonele de odihnă ale casei. Roșul, pe de altă parte, este culoarea pasiunii și a energiei, de aceea este o alegere potrivită pentru zonele din casă unde se desfășoară activități dinamice, cum ar fi bucătăria.

Un aspect fundamental al practicii Feng Shui este echilibrul, iar acesta se aplică și în cazul culorilor. Este important să existe un echilibru între culorile yin, care sunt reci (cum ar fi albastru și verde), și culorile yang, care sunt calde (cum ar fi roșu și galben). Această filozofie asociază, de asemenea, culorile cu diferite puncte cardinale. De exemplu, nordul este asociat cu negrul, estul cu verdele, sudul cu roșul și vestul cu alb. Utilizează fiecare culoare în zonele corespunzătoare ale casei pentru a maximiza energia pozitivă.

Folosește obiecte care aduc noroc și energie pozitivă

shutterstock 155337098

În Feng Shui, fiecare obiect are o anumită însemnătate și poate fi folosit pentru a influența diferite aspecte ale vieții. De exemplu, dragonii sunt considerați simboluri ale norocului în Feng Shui, în timp ce broaștele cu monede sunt cunoscute pentru că atrag abundența și prosperitatea. O pereche de elefanți poate fi folosită pentru a atrage fericirea în cuplu.

Poziționarea corectă a acestor obiecte este, de asemenea, esențială. Obiectele ce simbolizează abundența și prosperitatea, trebuie așezate în zona de bogăție a casei, de obicei în colțul sud-estic al unei încăperi. Cristalele sunt un alt element important, fiind utilizate pentru a atrage anumite tipuri de energie. Un cristal de cuarț roz, de exemplu, este ideal pentru a atrage dragostea, în timp ce un citrin poate aduce succes și prosperitate.

Evită colțurile ascuțite

În Feng Shui, colțurile ascuțite au o semnificație specială. Cei ce pun în practică această filozofie consideră că acestea pot perturba fluxul de energie Chi și pot aduce ghinion. Pentru a evita acest lucru, este recomandat să alegi mobilier cu colțuri rotunjite, precum o masă sau un taburet rotund, ori să maschezi zonele ascuțite. De exemplu, dacă ai un pat cu colțuri ascuțite, poți așeza o plantă înaltă lângă el pentru a atenua energia negativă.

Adaugă plante de interior

shutterstock 2274312869

Plantele de interior sunt considerate un simbol al vieții și prosperității. Ele contribuie la crearea unui mediu plin de energie pozitivă și sănătoasă în casa ta. În Feng Shui, există o serie de plante de interior care sunt deosebit de apreciate pentru energia pozitivă pe care o aduc. Bambusul, de exemplu, aduce noroc și prosperitate, în timp ce ficusul purifică aerul și promovează energia pozitivă. Feriga este apreciată pentru capacitatea sa de a purifica aerul, iar palmierii aduc pace în spațiu.

Pentru a urma principiile Feng Shui, alege plante care se pot dezvolta armonios în condițiile din casa ta. Folosește ghivece decorative potrivite, dotate cu găuri de drenaj ce împiedică acumularea excesivă a apei. Asigură-te că plantele tale primesc suficientă lumină naturală, curăță frunzele pentru a îmbunătăți procesul de fotosinteză și înlocuiește plantele uscate sau bolnave cu altele noi cât mai repede posibil.

Acestea sunt doar câteva reguli de bază ale Feng Shui, pe care poți începe să le aplici dacă vrei să te bucuri de un mediu armonios. Nu uita că fiecare locuință este unică, așadar abordarea Feng Shui poate varia în funcție de necesități și preferințe. Ține cont de recomandările noastre, alege mobilier și obiecte decorative de calitate de pe artool.ro și creează-ți spațiul mult dorit, în care să te poți relaxa zi de zi!

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *