Gazonul semanat vs. Gazonul rulou. Avantaje si Dezavantaje

gazonul-semanat-vs-gazonul-rulou-avantaje-si-dezavantaje

Mandria de a detine o noua locuinta nu face referire doar la delimitarea facuta de perimetrul zidurilor acesteia. O noua locuinta inseamna de asemenea si spatiile adiacente ei, iar peluza sau zona de spatiu verde reprezinta o adevarata declaratie a libertatii, o investitie foarte buna facuta in confortul dumneavoastra.

Indiferent daca ati mostenit o peluza gata amenajata sau ca va pregatiti sa amenajati una pe un teren gol, dupa construirea casei, nici ca ar fi putut exista un moment mai bun pentru a da startul unei astfel de lucrari. Intelegerea diferentelor dintre instalarea gazonului gata plantat si plantarea de seminte de gazon va va ajuta sa obtineti o peluza luxurianta, vibranta, asa cum visati.

EVALUAREA PUNCTULUI DE PLECARE

Cand aveti de a face cu o peluza preexistenta, prima decizie pe care va trebui sa o luati este daca veti lucra pe terenul existent sau daca veti dori sa incepeti de la zero. Examinati cu atentie peluza, stabilind daca exista buruieni, ierburi nedorite sau zone care par slabite sau deteriorate.

Ca regula generala, daca peluza este afectata de buruieni in proprortie de mai putin de 40 %, atunci imbunatatirea acestuia este o optiune viabila. Este nevoie de multa sarguinta, dar suprainsamantarea pe un teren cu iarba preexistenta si eliminarea buruienilor pot reabilita situatia. Daca peluza existent este afectata de buruieni intr-o proportie mai mare de 40-50% sau daca prezinta numeroase zone cu iarba uscata sau care se usuca, atunci este cel mai bine sa incepeti de la zero si sa renovati in totalitate.

Familiarizati-va cu solul si cu provocarile sale inainte de a lua decizia insamantarii sau montarii de gazon. Ascultati sfaturile specialistilor si testati solul; acest lucru este parte integranta din orice proiect de succes de amenajare a peluzei.

Rezultatele acestor teste si recomandarile elimina presupunerile printr-o analiza aprofundata asupra unor aspecte esentiale precum pH-ul solului, materia organica si eventuala disponibilitate a nutrientilor necesari.

Avand un punct de pornire confirmat, puteti fertiliza si modifica solul cu toata increderea si ii puteti imbunatati abilitatea de a sustine iarba deasa si sanatoasa pe care o doriti.

EXAMINAREA OPTIUNILOR PENTRU PAMANT SI SEMINTE

Indiferent daca veti alege sa va dezvoltati peluza prin montarea de gazon sau prin insamantare, toate beneficiile personale si naturale pe care o peluza naturala le ofera pot fi ale dumneavoastra. Ambele abordari pot conduce catre peluze frumoase, sanatoase, sustenabile, doar ca metodele sunt foarte diferite, chiar de la inceput.

In cazul gazonului gata de pentru montaj, un agricultor este cel care se ocupa de cultivarea si cresterea gazonului. Rezultatul va consta intr-un strat de sol si iarba matura, mentinute impreuna cu ajutorul unei plase, a caror radacini vor fi taiate la recoltare. Aceasta “recolta” se vinde in rulouri gata sa fie desfasurate si vine la pachet si cu un intreg set de argumente pro sau contra:

Avantajele gazonului gata pregatit pentru montare

Rezultate rapide. Instalarea gazonului gata crescut ofera multumire imediata. El nu va fi pregatit pentru un nivel normal de trafic pe perimetrul peluzei, dar va oferi din punct de vedere vizual imaginea unei peluze finisate.

Instalare rapida. Manuit si instalat in mod corect, gazonul necesita in general doar doua pana la trei saptamani pana sa incolteasca si devina de sine statator.

Control imediat al eroziunii. Pe versanti sau in zonele cu probleme in ceea ce priveste eroziunea, gazonul functioneaza ca o patura care ajuta solul sa ramana la locul sau.

Flexibilitate si sincronizare. Gazonul poate fi instalat oricand in sezonul de crestere a plantelor, exceptie facand perioadele secetoase, foarte aride. Radacinile gazonului cresc cel mai repede atunci cand acesta este instalat in perioadele speciale de instalare, dedicate fiecarui tip de iarba din care este alcatuit gazonul.

Cantitate limitata de buruieni si plante daunatoare. Este certificat (atestat in ceea ce priveste calitatea) faptul ca gazonul gata plantat are foarte putine plante daunatoare, sau chiar deloc. Gazonul inhiba cresterea buruienilor inca de timpuriu.

Permite reluarea rapida a traficului. O data ce radacinile sunt bine infipte in pamant, gazonul este pregatit pentru trafic normal, incluzand distractia, joaca sau utilizarea de catre animalele de companie.

Dezavantajele gazonului gata pregatit

Costuri initiale ridicate. Gazonul gata crescut are un pret mai mare fata de gazonul plantat cu semnite.

Cheltuieli mari cu manopera. Instalarea necorespunzatoare poate conduce la o inradacinare deficitara, la rosturi vizibile si vederea unui gazon inestetic, esuat. Rezultatele eficiente pot solicita utilizarea unor profesionisti instruiti.

Optiuni reduse de alegere a tipului de iarba. Gazonul gata crescut si pregatit va limiteaza alegerea la soiurile de iarba alese deja de catre fermieri. Acest lucru inseamna ca destul de putine alegeri se vor potrivi casei dumneavoastra unice sau telurilor in ceea ce priveste peluza. Acordati-va timp pentru a cauta fermieri care cresc iarba premium, cu performante de top, cum ar fi soiurile Water Star.

Conditii diferite de crestere. Conditiile de crestere din gradina dumneavoastra pot varia semnificativ fata de cele initiale, in care a fost crescut gazonul. Ajustarea la diferite niveluri de lumina si conditii ale solului poate fi dificila. Majoritatea tipurilor de gazon este crescuta in bataia directa a soarelui, ceea ce inseamna ca peluzele umbrite s-ar putea sa fie o provocare pentru mentinerea gazonului.

Timp redus pentru efectuarea montarii. Gazonul proaspat trebuie sa fie instalat cat mai repede posibil dupa recoltare, in mod ideal in primele 24 de ore de la taiere.

In cazul in care vreti sa folositi seminte pentru gazon, acest lucru inseamna ca dumneavoastra deveniti cultivatorul, fermierul. Acest lucru va permite sa influentati si sa experimentati fiecare etapa a infiintarii gazonului, de la germinatie si inradacinare si pana la dezvoltarea gazonului dens, luxuriant si verde. A incepe cultivarea unui gazon de la plantarea semintelor inseamna un pachet propriu de considerente.

Avantajele cultivarii unui gazon cu seminte

Cost initial mic. Costul semintelor premium pentru gazon este mult mai mic, comparativ cu costurile gazonului gata pregatit, pentru aceeasi suprafata a peluzei.

Investitie redusa din punct de vedere a muncii. Insamantarea este un proces simplu atunci cand urmati practicile cele mai bune in ceea ce priveste plantarea semintelor de gazon. Puteti sa evitati cele mai comune greseli – chiar si pentru un incepator.

Alegeri variate in ceea ce priveste tipurile de seminte. Insamantarea in regie proprie permite o flexibilitate crescuta in alegerea tipurilor de iarba care sa se potriveasca conditiilor de crestere din gradina dumneavoastra si care sa completeze cerintele dumneavoastra din punct de vedere al mediului, si al valorilor ecologice. Alegand iarba potrivita pozitionarii geografice a locuintei dumneavoastra, lumina si solul vor traduce acest lucru prin performante mai bune si mai putina mentenanta, ceea ce inseamna mai putin efort. Spre exemplu anumite tipuri de iarba ofera o rezistenta crescuta la boli si daunatori si este livrata in amestecuri speciale care sa se potriveasca nevoilor dumneavoastra.

Stabilit, de sine statator. Prin insamantare, iarba continua sa creasca in acelasi loc in care samanta a fost pusa si unde a incoltit. Iarba se poate inradacina mai adanc, iar radacinile pot creste sanatoase, fara a fi deranjate.

Dezavantajele semintelor pentru gazon

Insamantare in perioade bine definite. Pentru a se stabili cat mai bine, semintele trebuie sa fie semanate in perioadele cu potential de crestere pentru tipul de iarba ales. De exemplu, germinarea si cresterea ierburilor pentru sezonul rece este favorizata de conditii de temperaturi scazute, asa ca toamna timpuriu este cea mai buna perioada pentru a planta aceste seminte. Sincronizarea necorespunzatoare duce la esuarea insamantarii si iarba de calitate slaba, susceptibila la insecte si boli.

Stabilizare initiala treptata. Vitezele de germinare variaza in functie de soiuri, dar gazoanele nou insamantate pot necesita pana la 10 sau 12 saptamani inainte sa fie pregatite chiar si pentru trafic pietonal usor. Vremea influenteaza, deasemenea, viteza de crestere.

Intretinere incipienta mare. Udarea gazonului este critica in perioada incoltirii semintelor. Monitorizarea cu grija si atentia sunt caracteristici esentiale in aceasta faza a dezvoltarii gazonului.

Potential de eroziune. Pana la inradacinarea semintelor, semintele si solul se pot pierde in urma spalarii in timpul ploilor abundente, astfel ca eforturile pot fi inutile.

Concurenta cu buruienile. Semintele de iarba sunt mereu intr-o competitie acerba cu buruienile, in ceea ce priveste nevoia de apa, lumina si nutrienti. Plantarea corecta in timpul iernii poate ajuta, deoarece buruienile sunt mai potin active in sezonul de toamna.

Timp de maturare mai lung. O peluza proaspat insamantata necesita un sezon intreg de crestere pentru a fi densa, matura si destul de bine stabilita in sol, cat sa poata rezista unui trafic viguros.

Indiferent daca alegeti sa va creati o peluza pornind de la gazon gata crescut sau sa va creati prorpiul gazon cu seminte, protejati-va investitia pastrandu-va peluza in conditii cat mai bune. Hraniti iarba cu fertilizante, udati cu intelepciune si cositi folosind tehnici potrivite si curand va veti putea bucura de recompense.

Cum se monteaza / seamana gazonul

Montarea gazonului poate fi un proces relativ simplu, cu cativa pasi de baza. Iata cum se poate realiza montarea gazonului:

Pregatirea terenului: Incepeti prin pregatirea terenului pe care doriti sa instalati gazonul. Asigurati-va ca suprafata este curata de pietre, bucati de lemn sau alte obiecte nedorite. De asemenea, puteti sa indepartati vegetatia existenta, sa neteziti suprafata si sa adaugati un strat de sol fertil pentru a asigura o crestere sanatoasa a gazonului.

Alegerea gazonului potrivit: Exista diferite tipuri de seminte sau role de gazon disponibile, fiecare potrivit pentru anumite conditii de mediu si preferinte estetice. Consultati un specialist in gradinarit sau un producator de gazon pentru a alege tipul potrivit de gazon pentru zona dvs.

Semanarea semintelor sau instalarea rolelor de gazon: Daca alegeti sa semanati gazonul, urmati instructiunile de pe ambalajul semintelor in ceea ce priveste adancimea si densitatea semanarii. Pentru a instala gazonul din role, rulati-le pe suprafata pregatita, asigurandu-va ca rolati corect si nu lasati spatii libere intre ele.

Udarea si intretinerea initiala: Dupa ce ati semanat sau instalat gazonul, este important sa-l udati imediat si sa mentineti umiditatea constanta pentru a facilita radacinile sa se prinda de sol. Udati gazonul regulat in primele saptamani si evitati pasunatul sau activitatile grele pe suprafata nou instalata pentru a permite cresterea si inradacinarea adecvata.

Intretinere ulterioara: Gazonul necesita o intretinere regulata pentru a ramane verde si sanatos. Asigurati-va ca udati gazonul in mod regulat, dar nu excesiv, si ca tundeti iarba inaltimea dorita, cu ajutorul masinilor de tuns iarba. De asemenea, aplicati ingrasaminte speciale pentru gazon conform instructiunilor producatorului si tratati-i impotriva daunatorilor si buruienilor, daca este necesar.

Daca nu esti convins de gazonul natural poti sa incerci gazonul artificial!

COMANDA Iarba artificiala >

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *