Ghid complet de compostarea gunoiului menajer

gunoi-menajer

Compostarea este o modalitate excelent─â de a adopta un stil de via╚Ť─â ecologic. Asta deoarece nu necesit─â prea mult─â munc─â ├«n compara╚Ťie cu lista lung─â de beneficii pe care le ofer─â, inclusiv mic╚Öorarea cantit─â╚Ťii de gunoi, reducerea impactului asupra mediului, ├«mbun─ât─â╚Ťirea solului, stoparea eroziunii, prevenirea buruienilor ╚Öi, nu ├«n ultimul r├ónd, economii ├«n bani.

Vom vedea ├«n cele ce urmeaz─â c├ót de simplu este procesul prin care putem composta gunoiul menajer ╚Öi ale de╚Öeuri din curte. 

╚śtiin╚Ťa din spatele compost─ârii

Conform diverselor studii efectuate de specialiști, resturile de grădină și deșeurile alimentare reprezintă aproximativ 27% din totalul gunoiului care intră în fluxul de deșeuri al unui oraș.

Dac─â ad─âug─âm la ecua╚Ťie de╚Öeurile de lemn ╚Öi de h├órtie – ambele compostabile – vorbim de dou─â treimi din totalul de╚Öeurilor municipale.

Compostarea este benefic─â at├ót pentru mediul ├«nconjur─âtor, c├ót ╚Öi pentru portofelul familiei, dar ├«nainte de a ├«ncepe s─â arunci gunoiul ├«n curte ├«n speran╚Ťa c─â acesta se va transforma ├«ntr-un compost bogat ├«n nutrien╚Ťi, este important s─â cuno╚Öti ╚Ötiin╚Ťa din spatele acestui proces, pentru a te asigura c─â faci lucrurile ├«n mod corect.

Compostul se produce datorită procesului natural de descompunere care are loc atunci când plantele mor.

Milioane de microbi din materialele compostabile lucreaz─â pentru a descompune materia ├«n compost bogat ├«n nutrien╚Ťi ├«n doar 1-2 luni.

Exist─â cinci factori cheie care influen╚Ťeaz─â eficien╚Ťa procesului de compostare:

  1. Echilibrul nutrien╚Ťilor: este nevoie de un echilibru corect ├«ntre resturile de gr─âdin─â ╚Öi resturile alimentare.
  2. Umiditate: men╚Ťinerea compostului umed ajut─â microbii s─â se mi╚Öte mai eficient.
  3. Dimensiunea de╚Öeurilor: t─âierea resturilor alimentare ╚Öi m─ârun╚Ťirea de╚Öeurilor din curte ajut─â la accelerarea procesului.
  4. Temperatura: O gr─âmad─â de compost amestecat─â corespunz─âtor genereaz─â un nivel optim de c─âldur─â. Acest lucru ajut─â la accelerarea procesului de compostare ╚Öi ucide agen╚Ťii patogeni ╚Öi semin╚Ťele de buruieni.
  5. Fluxul de aer: Fluxul de oxigen ajut─â la accelerarea procesului de compostare. Ad─âugarea ziarelor m─ârun╚Ťite sau a a╚Öchiilor de lemn ├«n gr─âmad─â ajut─â la aerisirea acesteia.

Trei componente principale ale compost─ârii

Cele trei „ingrediente” principale ale unei gr─âmezi de compost sunt apa, materialele maro ╚Öi verzi ╚Öi oxigenul.

Materialele maro includ frunze moarte, crengi, plante moarte, carton și multe altele.

Materialele verzi includ iarba tăiată, gunoiul de grajd, resturile alimentare și altele.

Materialele maro furnizează o cantitate mare de carbon amestecului, în timp ce materialele verzi furnizează un aport constant de azot.

Amestecul de compost ar trebui s─â con╚Ťin─â mult mai multe materiale maro (carbon) dec├ót elemente verzi (azot). Un raport de aproximativ 20-30:1 este ideal.

Dac─â ai prea mult plante verzi ╚Öi prea pu╚Ťine maro, compostul va ├«ncepe s─â degaje un miros nepl─âcut.

Apa se adaug─â la amestec doar pentru a ├«mpiedica uscarea acestuia. De altfel este esen╚Ťial─â men╚Ťinerea umidit─â╚Ťii permanente a compostului. 

Loca╚Ťia ideal─â pentru gr─âmada de compost

Po╚Ťi p─âstra pubela pentru compost ├«n interior sau la exterior. Speciali╚Ötii sugereaz─â alegerea unui loc uscat ╚Öi umbros, ├«n apropierea unei surse de ap─â, dac─â inten╚Ťionezi s─â compostezi ├«n aer liber.

Co╚Öul de compostare trebuie s─â aib─â o dimensiune, ├«n medie, de cel pu╚Ťin 1 metru cub ╚Öi, foarte important, e necesar s─â permit─â circula╚Ťia aerului.

Compostarea ├«n interior este recomandat─â dac─â nu ai o curte sau alt spa╚Ťiu la exterior pentru a composta ├«n aer liber.

├Äncepe prin a achizi╚Ťiona unui compostor de dimensiunea dorit─â. 

Indiferent dac─â compostezi ├«n interior sau ├«n aer liber, este important s─â ├«ncerci, pe c├ót posibil,  s─â p─âstrezi amestecul de materiale maro ╚Öi verzi la un raport corect.

De asemenea, este o idee bun─â s─â amesteci compostul de c├óteva ori pe s─âpt─âm├ón─â pentru o aerisire corespunz─âtoare. 

Ce putem s─â compost─âm?

Este important să ai în vedere faptul că nu ar trebui să arunci tot gunoiul în grămada de compost.

În ceea ce privește resturile alimentare, folosește pentru compost doar resturi alimentare vegetale, adică legume, fructe, cafea, coji de nuci și pungi de ceai.

Singurul produs de origine animal─â care este bun pentru compostare este coaja de ou, care con╚Ťine o cantitate mare de calciu.

Alte elemente pe care po╚Ťi s─â le compostezi includ cartonul, p─ârul, cenu╚Öa de lemn, foile de usc─âtor, rumegu╚Öul, resturile din curte, h├órtia (f─âr─â vopsele/cerneluri toxice), ziarul, a╚Öchiile din lemn ╚Öi plantele.

Gunoiul de grajd este, de asemenea, ideal pentru compostare; cu toate acestea, folosește numai gunoiul de grajd de la animale care sunt erbivore, cum ar fi caii și vacile.

Ce NU se poate composta?

Evită să adaugi în recipientul pentru compost produse de origine animală, adică lactate, grăsimi, ulei, carne, oase, ouă și unt.

Aceste resturi vor atrage ╚Öoareci, ╚Öobolani ╚Öi al╚Ťi d─âun─âtori. Ca s─â nu mai vorbim de faptul c─â vor crea un miros nepl─âcut.

Alte elemente care trebuie evitate sunt cărbunele, deșeurile de pisică/câine, deșeurile din curte tratate cu pesticide, plantele bolnave și frunzele nuc negru.

Materialele reciclabile, cum ar fi plasticul și metalul, nu sunt compostabile.

Probleme comune de care te-ai putea lovi

Gramada de compost urât mirositoare

Contrar a ceea ce cred unii oameni, grămezile de compost nu ar trebui să miroasă urât. Când acest lucru se întâmplă, înseamnă că ceva nu este în regulă. Principalele cauze sunt, de cele mai multe ori, un nivel prea ridicat de umiditate și resturile alimentare de origine animală.

D─âun─âtori/Roz─âtoare

Dac─â g─âse╚Öti d─âun─âtori care se infiltreaz─â ├«n gr─âmada de compost, atunci pe viitor acord─â o mai mare aten╚Ťie sort─ârii resturilor alimentare, pentru a elimina orice urm─â de resturi animale. 

De asemenea, protejeaz─â co╚Öul de compost de roz─âtoarele pun├óndu-i un capac, mic╚Öor├ónd g─âurile din lateral ╚Öi/sau dubl├ónd plasa de s├órm─â de protec╚Ťie pentru a ├«mpiedica accesul la gr─âmad─â.

Gunoiul nu se composteaz─â

Dacă grămada nu dă semne de descompunere, verifică dacă este umedă, folosind o furcă sau o lopată pentru a o amesteca și adăugă apă, dacă este necesar. Dacă nu umiditatea este problema, este posibil să fie vorba de o lipsă de azot. Adăugă iarbă proaspăt cosită sau gunoi de grajd pentru a introduce mai mult azot în grămadă.

Te a╚Ötept─âm ├«n magazinul online pentru a alege dintr-o ofert─â generoas─â de compostoare. 

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *