
Compostarea este o modalitate excelentă de a adopta un stil de viață ecologic. Asta deoarece nu necesită prea multă muncă în comparație cu lista lungă de beneficii pe care le oferă, inclusiv micșorarea cantității de gunoi, reducerea impactului asupra mediului, îmbunătățirea solului, stoparea eroziunii, prevenirea buruienilor și, nu în ultimul rând, economii în bani.
Vom vedea în cele ce urmează cât de simplu este procesul prin care putem composta gunoiul menajer și ale deșeuri din curte.
Știința din spatele compostării
Conform diverselor studii efectuate de specialiști, resturile de grădină și deșeurile alimentare reprezintă aproximativ 27% din totalul gunoiului care intră în fluxul de deșeuri al unui oraș.
Dacă adăugăm la ecuație deșeurile de lemn și de hârtie – ambele compostabile – vorbim de două treimi din totalul deșeurilor municipale.
Compostarea este benefică atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru portofelul familiei, dar înainte de a începe să arunci gunoiul în curte în speranța că acesta se va transforma într-un compost bogat în nutrienți, este important să cunoști știința din spatele acestui proces, pentru a te asigura că faci lucrurile în mod corect.
Compostul se produce datorită procesului natural de descompunere care are loc atunci când plantele mor.
Milioane de microbi din materialele compostabile lucrează pentru a descompune materia în compost bogat în nutrienți în doar 1-2 luni.
Există cinci factori cheie care influențează eficiența procesului de compostare:
- Echilibrul nutrienților: este nevoie de un echilibru corect între resturile de grădină și resturile alimentare.
- Umiditate: menținerea compostului umed ajută microbii să se miște mai eficient.
- Dimensiunea deșeurilor: tăierea resturilor alimentare și mărunțirea deșeurilor din curte ajută la accelerarea procesului.
- Temperatura: O grămadă de compost amestecată corespunzător generează un nivel optim de căldură. Acest lucru ajută la accelerarea procesului de compostare și ucide agenții patogeni și semințele de buruieni.
- Fluxul de aer: Fluxul de oxigen ajută la accelerarea procesului de compostare. Adăugarea ziarelor mărunțite sau a așchiilor de lemn în grămadă ajută la aerisirea acesteia.
Trei componente principale ale compostării
Cele trei „ingrediente” principale ale unei grămezi de compost sunt apa, materialele maro și verzi și oxigenul.
Materialele maro includ frunze moarte, crengi, plante moarte, carton și multe altele.
Materialele verzi includ iarba tăiată, gunoiul de grajd, resturile alimentare și altele.
Materialele maro furnizează o cantitate mare de carbon amestecului, în timp ce materialele verzi furnizează un aport constant de azot.
Amestecul de compost ar trebui să conțină mult mai multe materiale maro (carbon) decât elemente verzi (azot). Un raport de aproximativ 20-30:1 este ideal.
Dacă ai prea mult plante verzi și prea puține maro, compostul va începe să degaje un miros neplăcut.
Apa se adaugă la amestec doar pentru a împiedica uscarea acestuia. De altfel este esențială menținerea umidității permanente a compostului.
Locația ideală pentru grămada de compost
Poți păstra pubela pentru compost în interior sau la exterior. Specialiștii sugerează alegerea unui loc uscat și umbros, în apropierea unei surse de apă, dacă intenționezi să compostezi în aer liber.
Coșul de compostare trebuie să aibă o dimensiune, în medie, de cel puțin 1 metru cub și, foarte important, e necesar să permită circulația aerului.
Compostarea în interior este recomandată dacă nu ai o curte sau alt spațiu la exterior pentru a composta în aer liber.
Începe prin a achiziționa unui compostor de dimensiunea dorită.
Indiferent dacă compostezi în interior sau în aer liber, este important să încerci, pe cât posibil, să păstrezi amestecul de materiale maro și verzi la un raport corect.
De asemenea, este o idee bună să amesteci compostul de câteva ori pe săptămână pentru o aerisire corespunzătoare.
Ce putem să compostăm?
Este important să ai în vedere faptul că nu ar trebui să arunci tot gunoiul în grămada de compost.
În ceea ce privește resturile alimentare, folosește pentru compost doar resturi alimentare vegetale, adică legume, fructe, cafea, coji de nuci și pungi de ceai.
Singurul produs de origine animală care este bun pentru compostare este coaja de ou, care conține o cantitate mare de calciu.
Alte elemente pe care poți să le compostezi includ cartonul, părul, cenușa de lemn, foile de uscător, rumegușul, resturile din curte, hârtia (fără vopsele/cerneluri toxice), ziarul, așchiile din lemn și plantele.
Gunoiul de grajd este, de asemenea, ideal pentru compostare; cu toate acestea, folosește numai gunoiul de grajd de la animale care sunt erbivore, cum ar fi caii și vacile.
Ce NU se poate composta?
Evită să adaugi în recipientul pentru compost produse de origine animală, adică lactate, grăsimi, ulei, carne, oase, ouă și unt.
Aceste resturi vor atrage șoareci, șobolani și alți dăunători. Ca să nu mai vorbim de faptul că vor crea un miros neplăcut.
Alte elemente care trebuie evitate sunt cărbunele, deșeurile de pisică/câine, deșeurile din curte tratate cu pesticide, plantele bolnave și frunzele nuc negru.
Materialele reciclabile, cum ar fi plasticul și metalul, nu sunt compostabile.
Probleme comune de care te-ai putea lovi
Gramada de compost urât mirositoare
Contrar a ceea ce cred unii oameni, grămezile de compost nu ar trebui să miroasă urât. Când acest lucru se întâmplă, înseamnă că ceva nu este în regulă. Principalele cauze sunt, de cele mai multe ori, un nivel prea ridicat de umiditate și resturile alimentare de origine animală.
Dăunători/Rozătoare
Dacă găsești dăunători care se infiltrează în grămada de compost, atunci pe viitor acordă o mai mare atenție sortării resturilor alimentare, pentru a elimina orice urmă de resturi animale.
De asemenea, protejează coșul de compost de rozătoarele punându-i un capac, micșorând găurile din lateral și/sau dublând plasa de sârmă de protecție pentru a împiedica accesul la grămadă.
Gunoiul nu se compostează
Dacă grămada nu dă semne de descompunere, verifică dacă este umedă, folosind o furcă sau o lopată pentru a o amesteca și adăugă apă, dacă este necesar. Dacă nu umiditatea este problema, este posibil să fie vorba de o lipsă de azot. Adăugă iarbă proaspăt cosită sau gunoi de grajd pentru a introduce mai mult azot în grămadă.
Te așteptăm în magazinul online pentru a alege dintr-o ofertă generoasă de compostoare.