Ghid montare gresie în opt pași simpli. De ce scule ai nevoie?

montare-gresie

Dacă te pregătești pentru un proiect de redecorare a casei, atunci sigur te-ai gândit la montarea gresiei sau înlocuirea celei existente. Chiar dacă ai puțină experiență în a face acest tip de activitate, e bine de știut că poți, cu determinare și răbdare, să reușești să montezi gresie ca un profesionist. 

Gresia oferă un aspect prietenos  încăperilor datorită gama generoase de texturi și culori disponibile, iar variantele de modele par nelimitate. Avantajele nu se opresc însă la aspect, gresia fiind extrem de ușor de curățat și întreținut. Mai mult, pardoseala din gresie este rentabilă, ceea ce înseamnă adăugarea de valoare casei, oferind în același timp o soluție rezistentă pe termen lung. 

Înainte de a începe operațiunea de montare, e important să ai în vedere faptul o simplă greșeală în așezarea plăcilor pe podea poate strica întregul model. Așadar, primul pas este să te înarmezi cu toate datele problemei, pentru a pleca la drum informat. Iar aici intervenim noi, cu acest ghid de montare a gresiei.

Pași de urmat pentru instalarea simplă a plăcilor de gresie

Scule montaj gresie:

 • Placă de suport din beton
 • Elemente de fixare pentru panoul de suport
 • Burghiu electric
 • Bandă de măsurat, cretă, creion sau marker
 • Fierăstrău circular 
 • Mistrie ascuțită, mistrie crestată
 • Mortar pentru gresie
 • Distanțiere pentru gresie
 • Grund
 • Găleți, apă, bureți, cârpe și lavete pentru curățare
 • Baton de amestecare sau accesoriu de burghiu pentru mixer
 • Genunchiere, ochelari de protecție, mănuși
 1. Pregătirea suportului

Dacă instalezi gresia pe o suprafață pe care au fost montate alte plăci anterior, va trebui să te asiguri că nu există imperfecțiuni și că zona este corect curățată de resturi. Dacă montezi gresia peste lemn, asigură-te că pardoseala are o grosime de cel puțin 3 cm. Dacă podeaua nu este atât de groasă, este recomandat să adaugi un strat de placă de beton pentru a obține grosimea potrivită.  

Îndepărtează toată grăsimea, praful, agentul de etanșare sau compusul de întărire prin șlefuire, răzuire sau ciobirea oricăror denivelări de pe podeaua suport.

 1. Marcarea podelei

O podea cu gresie cu un aspect final frumos este dependentă de modul în care a fost finalizată instalarea, dar și de cât de drepte au fost instalate plăcile. Folosind cretă, trasează linii cu o intersecție de 90 de grade în centrul camerei. Amintește-ți faptul că, uneori, în funcție de configurația camerei, acest lucru nu va putea fi realizat și trebuie urmată o abordare diferită. Fă un test instalând provizoriu plăci împreună cu distanțiere până la pereți. Începe de la intersecția liniilor de cretă și crează o cale care formează un unghi de 90 de grade cu plăcile de gresie. Dacă distanța dintre ultima placă și perete este mai mare de o jumătate de placă, atunci încearcă să reglezi plăcile astfel încât această distanță să dispară.  

 1. Amestecarea mortarului

Începe prin a depozita materialele de mortar la o temperatură între 10 și 20 de grade Celsius. Amestecă mortarul cu apă până ajunge la consistența dorită, nici prea apoasă, nici prea groasă. În funcție de tipul de amestec de mortar, va trebui să acorzi timp apei să reacționeze cu mortarul pentru a obține rezultatul dorit. Ai în vedere faptul că amestecul trebuie utilizat în 30 de minute de la adăugarea apei. Odată ce începi să utilizezi materialul rezultat, nu adăuga apă, deoarece amestecul se slăbi în intensitate, ceea ce va afecta rezistența ulterioară. Asigură-te că utilizezi consistența potrivită de mortar atunci când instalezi plăci pe diferite substraturi.

 1. Aplicarea mortarului

Mortarul trebuie aplicat mai întâi folosind partea plată a mistriei. Apoi, folosește mistria cu crestături, aplicând la un unghi de 45 de grade, pentru a întinde uniform mortarul. Continuă acest model, dar pe orizontală pentru a menține aceeași grosime a stratului de mortar. Distribuie doar cantitatea care poate fi acoperită cu plăci în următoarele 15 minute.

 1. Montarea plăcilor de gresie

Aplică prin apăsare plăcile de gresie pe mortar folosind o mișcare de răsucire și lovește ușor fiecare placă folosind un ciocan de cauciuc, astfel încât gresia să poată adera pe mortar. Lasă mortarul să se usuce cel puțin 24 de ore și evită să calci pe plăcile proaspăt montate. Verifică dacă liniile sunt uniforme și folosește distanțiere între fiecare placă. Ultimul rând de plăci este cel care, cel mai probabil, va necesita tăiere. La final, îndepărtează excesul de adeziv de pe gresie.

 1. Tăierea plăcilor de gresie (acolo unde este nevoie)

Dacă este necesar, taie plăcile de gresie cu un fierăstrău. Folosește un creion pentru a marca zona care urmează să fie eliminată. Evită să folosești piesele centrale ale unei plăci, fără marginile din fabrică.  

 1. Aplicarea chitului pentru rosturi

Se amestecă chitul pentru rosturi urmând recomandările producătorului sau până când se obține o consistență netedă. Mixează doar cantitatea care poate fi aplicată în 20 de minute. Este nevoie să amesteci până când toți pigmenții sunt dispersați și pasta ajunge la o culoare uniformă. Așteaptă cinci minute și amestecă din nou. Utilizează un flotor de chit pentru a aplica chitul în rosturi după ce au fost îndepărtate toate distanțierele. Folosește un burete pentru a îndepărta excesul de chit. Rostul poate fi șlefuit în 30 de minute de la aplicare, folosind o cârpă uscată.

 1. Sigilarea chitul (opțional)

Pentru rezultate mai bune, poți recurge la sigilarea chitul la cel puțin 72 de ore după ce a fost aplicat. Acest proces ajuta la menținerea culorii pentru mai mult timp. De asemenea, acest pas va reduce cantitatea de apă care se scurge sub gresia. 

Aceștia sunt pașii principali de urmat pentru montarea plăcilor de gresie. După cum poți observa, procesul nu are o dificultate mare. Aprovizionează-te cu toate echipamentele necesare din secțiunea noastră de produse pentru amenajări interioare. Spor la treabă!

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *