Evenimentele în aer liber îți oferă ocazia perfectă să deguști mâncăruri delicioase, preparate după gustul tău într-un ceaun tradițional. Fie că pornești într-o expediție pe munte sau, pur și simplu, vrei să te bucuri de prânzuri și gustări delicioase la tine în curte, acest vas de gătit versatil și practic este ideal pentru a pregăti feluri de mâncare pline de arome. Descoperă câteva rețete rapide și ușor de preparat, cu care îți vei putea încânta invitații!
Cum să alegi ceaunul perfect pentru gătit în aer liber?
Înainte să începi prepararea rețetelor tale favorite, trebuie să ai la îndemână un ceaun de calitate. Pentru a-l alege, fii atent la materialul din care este realizat vasul. Un ceaun din inox este durabil și ușor de întreținut, așa că poți opta cu încredere pentru această variantă. Inoxul este cunoscut pentru rezistența sa la coroziune și rugină, de aceea vasul este ideal pentru utilizarea în aer liber.
Ceaunele din fontă sunt excelente pentru menținerea și distribuirea uniformă a căldurii, însă pot fi mai grele. Așadar, chiar dacă focul este neregulat, un ceaun din fontă va preveni formarea unor zone fierbinți sau reci pe fundul vasului. Astfel, alimentele vor fi gătite uniform și nu vor fi supuse riscului de arsură în anumite zone.
Alege dimensiunea ceaunului în funcție de numărul de persoane pentru care vei găti. Un ceaun mai mare este potrivit pentru evenimente cu mulți invitați, în timp ce unul mai mic este ideal pentru petrecerile mai intime. Optează pentru un vas cu un mâner rezistent și confortabil, pe care să-l poți manevra întotdeauna în condiții de siguranță.
Ce rețete rapide la ceaun poți încerca?
Acum că ai descoperit principalele aspecte legate de alegerea unui ceaun potrivit, iată ce rețete rapide și delicioase poți pregăti într-un astfel de vas tradițional:
Mămăliguță cu brânză și smântână
Mămăliguța este un preparat tradițional românesc pe care îl poți găti rapid în aer liber. Pentru o mămăliguță delicioasă, vei avea nevoie de:
- 1 kg de mălai;
- 2.5 litri de apă;
- 400 g brânză rasă;
- 200 g smântână;
- sare după gust.
Încălzește ceaunul, adăugă apa și așteaptă ca aceasta să ajungă la punctul de fierbere. Când apa a dat în clocot, adaugă treptat mălaiul în ploaie, amestecând constant cu o lingură de lemn pentru a evita formarea cocoloașelor. Gătește timp de aproximativ 30 de minute sau până când mămăliga se desprinde ușor de pe pereții ceaunului. La final, scoate mămăliga din ceaun și servește-o alături de brânză și smântână. Poți să adaugi și puțin unt topit, după gust.
Fasole cu ciolan
Fasolea cu ciolan este o mâncare reconfortantă și plină de savoare, pe care o poți prepara din următoarele ingrediente:
- 1 kg de fasole uscată cu boabe mari sau fasole la conservă;
- 1kg de ciolan de porc;
- 4 cepe mari;
- 5 căței de usturoi tocați;
- 4 morcovi tăiați cubulețe;
- câteva foi de dafin;
- 2 linguri de pastă de roșii;
- 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui;
- sare și piper după gust.
Lasă fasolea uscată în apă rece peste noapte sau timp de cel puțin 8 ore. Dacă folosești fasole la conservă, poți sări peste acest pas. Încălzește ceaunul, adaugă uleiul și prăjește ciolanul până când acesta se rumenește ușor pe toate părțile. Apoi, scoate-l din ceaun și pune-l deoparte.
În același vas, adaugă ceapa și călește-o până când devine aurie. Adaugă usturoiul și morcovii și continuă să călești pentru câteva minute. Când toate legumele s-au înmuiat ușor, pune fasolea scursă și toarnă suficientă apă pentru a o acoperi cu aproximativ 2 degete. Adaugă pasta de roșii, sarea și piperul și amestecă bine. Lasă totul să fiarbă timp de aproximativ 1 oră și jumătate sau până când fasolea este moale și îmbibată cu aromele ciolanului.
Floricele dulci sau sărate la ceaun
Dacă vrei să te delectezi cu un desert delicios în timp ce împărtășești povești captivante cu prietenii și familia, trebuie să încerci această rețetă de floricele. Vei avea nevoie de:
- porumb proaspăt pentru floricele;
- ulei de floarea-soarelui;
- sare (pentru floricele sărate) sau zahăr (pentru floricele dulci).
Încălzește ceaunul, adaugă uleiul și așteaptă ca acesta să se încingă. Când uleiul s-a încălzit suficient, adaugă boabele de porumb în ceaun și acoperă rapid cu un capac. Asigură-te că ceaunul este bine centrat deasupra focului, pentru ca toate boabele să se gătească uniform.
După câteva minute, vei auzi boabele de porumb pocnind, semn că acestea se transformă în floricele. Continuă să gătești și să miști ușor ceaunul până când aproape toate boabele au pocnit. După ce floricelele de porumb sunt pregătite, poți să le condimentezi cu sare sau zahăr, după preferințe.
Așadar, aceste rețete rapide și delicioase sunt perfecte dacă vrei să te bucuri de o masă gustoasă în aer liber. De la mămăliguța tradițională până fasolea plină de savoare și floricelele de porumb dulci sau sărate, rețetele pe care le vei putea prepara la ceaun sunt variate. Nu uita să adaptezi cantitățile la numărul de persoane pentru care gătești și să alegi întotdeauna vase și ustensile de calitate din magazinul Artool!