Rotopercutorul, meseriasul care da in locul nostru gauri, demoleaza, sparge si chiar creaza!

ciocan rotopercutor artool scule

Alegerea unui ciocan rotopercutor, presupune o multitudine de cunostinte, de aceea, inainte de a face alegerea, trebuie sa ne documentan si sa ne informam corect, pentru a face cea mai buna alegere. Cert este ca, nimanui nu ar trebui sa ii lipseasca din trusa de scule rotopercutorul, deoarece niciodata nu stim cand trebuie sa dam o gaura sau sa spargem ceva rapid.

Daca ne-am decis, cum alegem cel mai bun ciocan rotopercutor? Ce functii si caracteristici trebuie sa aiba acesta?

Pentru mesterii ce lucreaza in constructii si amenajari, avantajele unui ciocan rotopercutor sunt cunoscute: el sparge, gaureste, demoleaza si chiar sculpteaza, in mana cuiva foarte priceput si cu viziune de artist.

Daca decideti ca trebuie sa cumparati un ciocan rotopercutor bun, Artool va recomanda sa cititi acest ghid, deoarece aici veti gasi informatii utile, care va vor ajuta sa luati o decizie mult mai buna si mai apropiata de nevoile dumneavoastra!

Cum alegem cel mai bun rotopercutor?

Pe cat de simplu parede folosit, pe atat de complex este mecanismul de functionare care sta la baza acestor scule, care pot fi: profesionale, semiprofesionale sau normale, care pot fi utilizate si de cei mai putin cunoscatori . Din acest motiv, producatorii si-au luat libertatea de a crea mai multe modele, astfel incat acestea sa fi adaptate la nivelul si stilul de munca al fiecaruia.

Avand in vedere acestea, inainte de a va cumpara un ciocan rotopercutor trebuie sa luati in calcul criterii precum: tipul de alimentare, puterea, tipul de mandrina, viteza si energia percutiei, etc. Sansele de a face o alegere gresita sunt foarte mari, de aceea trebuie sa fiti foarte bine informat si documentat.

Raportul calitate pret si bugetul sunt si ele deosebit de importante in alegerea unui rotopercutor!

Ce functii si accesorii trebuie sa aiba cel mai bun rotopercutor?

 • Rotatie conventionala – functia pe care o vei folosi cel mai des pentru a perfora.
 • Rotatie cu percutie – similara cu cea conventionala, doar ca aici aparatul va si pulsa.
 • Percutie simpla – aparatul va executa doar miscari de impact.
 • Desurubare – functie utila pentru dezmembrarea corpurilor de mobilier masive.
 • Control de turatie – Aparatul iti permite ajustarea vitezei de lucru.
 • Controlul numarului de percutii – functie utila atunci cand vrei sa salvezi din energia ramasa in acumulator.
 • Oprire automata – Functie cu rol de protectie impotriva degradarii burghielor. In momentul in care se ajunge la armatura din beton, aparatul inceteaza sa functioneze.
 • Inlocuirea rapida a accesoriilor – O functie de care se bucura doar modelele dotate cu mandrina SDS.
 • Maner principal anti-alunecare – Dotat cu o suprafata anti-aderenta pentru a asigura o sustinere mai ferma.
 • Maner secundar – Cu rolul de a sporii controlul aparatului spre tinta dorita.
 • Daltuire – Functie disponibila cel mai adesea in cazul modelelor 3 in 1 (percutie, desurubare, daltuire).
 • Sistem de amortizare al vibratiilor – O functie necesara pentru profesionisti care folosesc un ciocan rotopercutor pentru perioade indelungate de timp.
 • Garnituri – care in cazul celui mai bun ciocan rotopercutor trebuie sa fie imbunatatite pentru a nu permite intrarea prafului.
 • Ambreiaj de siguranta – functie ce asigura amortizarea socului cauza de oprirea brusca a aparatului.
 • Burghie – trebuie sa fie compatibile cu mandrina, asa ca asigura-te ca pachetul de livrare include si un set de burghie de diferite dimensiuni.
 • Cutie – sub forma unei serviete, foarte utila pentru depozitarea corespunzatoare si organizata a ciocanului si a componentelor de lucru. Este si cea mai recomandata si usoara metoda de a transporta acest instrument.

Tipul de alimentare

Avand in vedere ca este un dispozitiv care se alimenteaza electric, sursa de energie va fi fie cu ajutorul unui acumulator, fie direct la o priza electrica. Acest aspect este deosebit de important intrucat de el va depinde in mare parte puterea ciocanului.

Cu fir

Modelele cu fir sunt mult mai puternice decat cele pe baterii, iar motivul este evident. Acest principiu este valabil in cazul tuturor sculelor de acest gen. Deoarece sunt modele care au o putere mare, sunt recomandate in cazul lucrarilor care sunt mai complexe sau chiar moderate si este destinat utilizarii frecvente.

Cel mai bun ciocan rotopercutor cu fir este recomandat firmelor de constructii sau profesionistilor, deoarece este cel mai probabil ca doar ei sa aiba nevoie de o asemenea performanta.

Cu acumulator

Un ciocan rotopercutor cu acumulator este mai slab in putere, totusi este o solutie ideala atunci cand trebuie sa il folosim in locuri unde nu avem acces la curent electric, sau priza este foarte departe de locul in care trebuie sa utilizam ciocanul rotopercutor.

In cazul acesta, ceea ce trebuie sa ne intereseze va fi tipul acumulatorului. Artool va recomanda baterie tip Li-Ion, deoarece acestea sunt capabile sa sustina cele mai puternice modele. Acestea sunt si cele mai durabile, dar mai mult decat rezistenta, ar trebui sa te preocupe autonomia si durata de incarcare a bateriei.

Trebuie sa stiti ca cel mai bun ciocan rotopercutor va avea mereu autonomia cea mai mare, iar daca aceasta nu va este suficienta, aveti grija sa aveti mereu la indemana un acumulator de rezerva.

Tipul de percutie

Ciocanele rotopercutoare disponibile pe piata se impart in doua categorii in functie de tipul de percutie: mecanica si pneumatica!

Modelele cu percutie pneumatica sunt considerate cele mai bune ciocane rotopercutoare, deci va sfatuim sa alegeti mereu un astfel de ciocan, deoarece si puterea perforatoare va fi mai mare, iar durata de functionare va fi extinsa in conditii nefavorabile.   

Mandrina sa fie una cu cheie sau SDS?

Mandrina cu cheie

Mandrina cu cheie este utilizata in general la modelele mai vechi, care functioneaza pe acest sistem. Mandrina este importanta deoarece  influenteaza usurinta si viteza cu care veti puteaschimba burghiul.

Mandrina SDS

Sistemul de prindere SDS are avantajul de a fi mult mai rapid si mai eficace. Prinderea este sigura si foarte usor de executat. Rotopercutoarele din aceasta gama, se impart  si ele, la randul lor, in trei subcategorii: SDS, SDS-plus si SDS-max.

Ciocanul rotopercutor ideal pentru oricine este cel dotat cu o mandrina SDS-plus. Majoritatea modelelor de acest gen pot fi folosite atat in regim semi-profesional cat si profesional, fiind considerate de catre specialisti printre cele mai puternice si mai ergonomice modele. 

Viteza maxima de lucru

Se refera la viteza de percutare si este un aspect care influenteaza direct autonomia aparatului si chiar durata de viata. Este o combinatie intre doi parametrii: numarul de rotatii pe minut in raport cu numarul de percutii.

Astfel, pentru modele hobby, cel mai bun ciocan rotopercutor va avea pana in 4000 de percutii la mai putin de1000 de rpm. Acest raport este cel mai potrivit pentru cei care vor sa foloseasca acest aparat pe langa gospodarie sau in proiecte mici de bricolaj.

Profesionistii vor opta pentru un ciocan rotopercutor, nu cu mai multe, ci cu mai putine percutii pe minut.

Rezistenta la impact

Sau energia la percutie, este o valoare care deriva din viteza de lucru si de exprima in jouli (J). Aceasta este diferita in functie de diferite materiale (lemn, plastic, beton, metal, zidarie etc.).

Este unul din cei mai importanti parametrii pe care trebuie sa ii verificati deoarece reflecta cel mai corect si bine performanta modelului. Valorile se interpreteaza diferit in functie de tipul de alimentare al ciocanului, dar o valoare mai mare, inseamna mereu un model mai performant.

In cazul modelelor cu fir, vei gasi ciocane rotopercutoare cu o rezistenta la impact intre 3 J si 60 J. In acest caz este lesne sa iti dai seama ca tot ce se apropie de valoarea de 3 J est destinat uzului casnic, in timp ce modelele cu o rezistenta la impact mai mare, sunt potrivite pentru a fi utilizate in regim semi-profesional si profesional.

Cel mai bun ciocan rotopercutor pentru acasa cu acumulator, va avea o valoare care poate chiar sa scada sub 1 J. De fapt, chiar si modelele semi-profesionale pot fi incadrate in aceasta valoare, in timp ce orice ciocan care are o rezistenta la impact de peste 2 J, este incadrat in gama de produse  pe baterie pentru profesionisti.

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *