Șase sfaturi pentru un gazon perfect

gazon

Îți dorești un gazon perfect în curtea casei tale, dar te confrunți cu tot felul de dificultăți în îngrijirea acestuia? Acest lucru se datorează, cel mai probabil, nerespectării unor reguli simple, dar obligatorii pentru o bună întreținere. 

Modul exact al îngrijirii gazonului depinde de climatul din regiunea în care locuiești. Cu toate acestea, peste tot pregătirile încep primăvara, de îndată ce ultima zăpadă dispare. Care sunt pașii pentru o întreținere eficientă a gazonului? Vedem în cele ce urmează! 


1. Greblarea

Greblarea este primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a pregăti solul pentru noua plantație de gazon. Este posibil să mai existe încă frunze căzute pe jos, însă greblarea la începutul primăverii se face în primul rând pentru a îndepărta orice obiecte care ar putea exista pe sol. așadar, greblează adânc și temeinic pentru a ajuta la spargerea resturilor de gazon din sezonul de vegetație anterior.

Resturile de gazon reprezintă iarba din sezonul trecut. Acest strat, dacă devine prea gros, poate fi dăunător pentru sănătatea gazonului. Raportează-te la procesul de greblare ca la o curățare de primăvară a gazonului. 

Dacă observi că gazonul este fragil, amână puțin greblarea, cel puțin până când acesta începe să înverzească, pentru că doar atunci firele de iarbă sunt bine înrădăcinate și plantele sunt în creștere activă. În loc să folosești o greblă de grădină cu dinți metalici rigizi, care pot deteriora plantele tinere, este mai bine să aplezi la o greblă flexibilă pentru frunze.

Un alt motiv bun pentru a grebla primăvara este că astfel poți găsi petice de gazon maturat. Dacă inspectezi cu atenție și observați că firele de iarbă sunt lipite între ele, este posibil ca de vină să fie mucegaiul de zăpadă. Este posibil ca iarba nouă să aibă dificultăți în a pătrunde în aceste petice maturate, iar greblarea poate rezolva această problemă.


2. Aerarea gazonului

În cazul în care gazonul este supus unui trafic intens, cum ar fi multe activități în același loc, acest lucru poate cauza compactarea solului. Dacă observi mușchi care se dezvoltă pe solul compactat în prima fază trebuie să îi îndepărtezi. Cu toate acestea, este important să identifici cauza principală, aceasta fiind, de cele mai multe ori, lipsa de aer. 

Aerarea creează deschideri în gazon care permit apei și aerului să pătrundă în sol și să ajungă la rădăcina ierbii. Poți închiria un aerator de la un magazin de feronerie cu cutie mare sau, dacă ai o curte mică, poți folosi un aerator manual pentru a face acest lucru.  

Deși primăvara nu este momentul ideal pentru a aerarea gazonului, circumstanțele ar putea să o impună. Dacă solul este compactat până la punctul în care iarba nu poate crește, atunci e cazul să găsești o soluție. În general, însă, aerarea de primăvară este descurajată, deoarece găurile create oferă un loc perfect pentru ca semințele de buruieni să germineze. Buruienile din gazon (în special iarba de crab) sunt primele semințe care germinează primăvara, iar aerisirea gazonului le oferă o casă ideală.  


3. Evaluarea solul

Mușchiul care acoperă solul poate fi, de asemenea, un semn al unui sol acid. Aciditatea sau alcalinitatea solului se măsoară cu ajutorul scalei pH, 7 reprezentând un sol perfect neutru. Solurile acide au un nivel de pH sub 7, în timp ce solurile alcaline măsoară mai mult de 7.

Gazonului îi place un pH neutru și, dacă solul este mult în afara acestui interval, te poți confrunta cu apariția mușchiului. O varietate de soluții pot fi folosite pentru a readuce pH-ul la un nivel optim. Adăugarea de calcar măcinat, de exemplu, este o metodă obișnuită de ridicare a pH-ului solurilor acide. Totuși, aceasta nu este o soluție rapidă, deoarece calcarul se instalează treptat.

gazon-gradina

4. Supraînsămânțarea

Un gazon cu pete goale cauzate de animalele, de traficului intens sau din alte motive poate presupune o nouă sesiune de aplicare a semințelor pentru a umple aceste pete. Aplică un îngrășământ cu azot cu eliberare lentă. Înainte de însămânțare, pune semințele într-un mediu umed, astfel încât acestea să încolțească și să aibă parte de o creștere activă. 

La cinci săptămâni după ce iarba a germinat și a răsărit, poți începe o rutină normală de fertilizare folosind îngrășăminte cu azot cu eliberare rapidă.

Poți să aplici semințele doar pe peticele goale vizibile, dar este, de asemenea, destul de obișnuit să aplici semințe pe întregul gazon pentru a te asigura că acesta rămâne dens și sănătos. Aceasta poate fi, de asemenea, o modalitate de a introduce noi soiuri de semințe de iarbă în gazon.  


5. Fertilizarea

Gazonul poate fi fertilizat organic cu compost sau prin utilizarea unei mașini de tuns iarba cu mulci pentru a transforma resturile de gazon într-o sursă hrănitoare de azot. Cei mai mulți experți recomandă o hrănire mai ușoară primăvara și una mai puternică la sfârșitul toamnei pentru ierburile din sezonul rece. Prea mult îngrășământ primăvara poate duce la probleme cu bolile și buruienile, iar dacă ai fertilizat la sfârșitul toamnei, gazonul încă mai are îngrășământ cu care să se hrănească în primăvară.


6. Aplicarea erbicidelor 

Pentru cei care preferă peluzele fără buruieni, îngrijirea de primăvară a gazonului se referă atât la prevenirea buruienilor, cât și la stimularea creșterii sănătoase a ierbii. Partea proastă este că nu poți scăpa de toate buruienile din gazon în același mod. În funcție tipul de buruiană (anuală sau perenă), vei folosi fie un erbicid preemergent, fie un erbicid postemergent.

Pentru a combate iarba de crab, de exemplu, s-ar putea să fie nevoie să folosești pe ambele variante de erbicid, deoarece această buruiană anuală este foarte greu de eradicat. Erbicidele preemergente atacă buruienile înainte ca răsadurile lor să poată ieși la suprafață. Ele acționează prin formarea unei bariere chimice în stratul superior al solului care acoperă semințele și le împiedică să își dezvolte rădăcinile și lăstarii.

Dacă folosești erbicide preemergente, nu planifica aerisirea de bază până la toamnă. Vei perfora scutul și vei diminua eficacitatea erbicidului.

Reține faptul că majoritatea erbicidelor preemergente acționează și împotriva semințelor de iarbă. Supraînsămânțarea nu este foarte eficientă dacă aplici și un erbicid preemergent tradițional. În anii în care aplici un erbicid preemergent, așteaptă până la începutul toamnei pentru a face supraînsămânțarea cu semințe de gazon.

Cauți unelte pentru grădinărit? Le găsești în secțiunea Casa și Grădina din magazinul online! 

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *