Șase sfaturi utile pentru alegerea unui cort

cort

Fie că intenționezi să cumperi pentru prima dată un cort sau că vrei să îl înlocuiești pe cel vechi, pentru a face achiziția potrivită, îți recomandăm să ai în vedere cele șase sfaturi de mai jos. Știm cu toții cât de important este cortul atunci când plecăm într-o drumeție, atât din perspectiva confortului, cât și a siguranței. Așadar, înainte de a pleca la cumpărături, verifică lista noastră de criterii pentru alegerea cortului potrivit

1. Numărul de persoane  

Recomandarea noastră este să nu iei de bună ideea că într-un cort de 4 persoane vor dormi relaxat 4 persoane. S-ar putea să doarmă doar 3, dar pentru o experiență confortabilă, 2 ar fi cel mai bine într-un astfel de cort.

Specificațiile unui cort de 4 persoane înseamnă că 4 persoane vor sta înghesuite, fără spațiu pentru eventuale bagaje. Așadar, o familie de 4 persoane ar trebui să se orienteze spre un cort de 6 persoane. Acest lucru vă va oferi spațiu pentru așternuturi și zone pentru depozitarea hainelor sau a altor bagaje. În cazul în care vremea va fi rea, acest spațiu suplimentar va fi un beneficiu pe care îl vei aprecia din plin.

De asemenea, ia în considerare înălțimea adulților care vor dormi în cort, astfel încât persoanele foarte înalte să nu fie nevoite să doarmă ghemuite într-o poziție incomodă.  Fă măsurători înainte de a face o achiziție. În cazul corturilor, mărimea chiar contează.     

S-ar putea să crezi că un cort pentru 4 persoane pare spațios atunci când este gol. Și chiar așa este. Dar este nevoie să te gândești și să la echipamentul care va necesita depozitare în cazul în care nu ai la dispoziție o mașină.  

2. Condițiile în care vei utiliza cortul

Unele corturi sunt mai potrivite pentru diferite medii decât altele. Un cort de vară este confecționat din material ușor, va oferi multă ventilație, dar nu este conceput pentru condiții dure. Pe de altă parte, un cort pentru trei sezoane va fi mai probabil capabil să supraviețuiască ploilor și vânturilor mai puternice și va oferi protecție împotriva frigului, așadar este o alegere bună pentru situațiile în care faci drumeții pe tot parcursul anului. 

cort-camping
Camping tents under pine trees with sunlight at Pang Ung lake, Mae Hong Son in THAILAND.

3. Ușurința de utilizare

Sigur ai văzut acele corturi de mari dimensiuni, echipate cu o mulțime de camere și spații de depozitare și multe locuri de dormit. Dar te-ai întrebat cât timp ar durat montarea lui? Nu cumva este nevoie de o mică armată pentru a-l ridica? Trebuie să iei în considerare și acest aspect atunci când cumperi un cort.

Asta pentru că sigur nu vrei să-ți petreci ore întregi încercând să montezi un cort. Ușurința de utilizare este imperativă.   

4. Materialul din care este confecționat cortul

Un alt aspect foarte important care trebuie verificat cu atenție este materialul din care este confecționat cortul.

Corturile din pânză (bumbac) sunt impermeabile, dar devin foarte grele atunci când apa este absorbită. Cu toate acestea, ele au o bună rezistență în timp și nu se deteriorează la fel de repede ca, de exemplu, corturile din nailon.

Corturile din nailon și poliester sunt și ele impermeabile, dar lumina soarelui va cauza deteriorarea lor în timp. În cazul acestora, trebuie să verifici dacă cusăturile au fost sigilate pentru a te asigura că sunt impermeabile.

Stâlpii corturilor sunt confecționați din tot felul de materiale. Poți oricând să înlocuiești stâlpii cu unii de mai bună calitate pentru a te asigura că te poți baza pe ai atunci când situația o impune.

De asemenea, uită-te cu atenție la fermoarele cortului. Aceasta este o parte esențială a cortului, dar este frecvent trecută cu vederea. În cazul în care fermoarul cedează, s-ar putea să ai parte de musafiri nedoriți în cort. 

Așadar, este extrem de important ca fermoarul să fie unul de bună calitate, care să se miște ușor, să nu se prindă de țesătură și să nu ruginească. 

camping-cort

5.  Greutatea cortului

Va trebui să transporți cortul pe distanțe lungi? Nu credem că îți dorești dureri de spate!

Unele corturi sunt atât de mari atunci când sunt împachetate în sacii lor încât pot fi ridicate cu greu de un adult. 

Dacă faci frecvent drumeții, vei avea nevoie de corturi ușoare, iar aceasta este o zonă extinsă de acoperit, așa că trebuie să studiezi cu atenție oferta de corturi pentru a alege modelul potrivit.  

6.  Ventilația

Dacă nu ai mai campat până acum într-un cort, s-ar putea să nu fii conștient de cât de îngrozitor este să te trezești dimineața din cauza umezelii și a căldurii.   

De aceea, ventilația este esențială. Trebuie să ai în vedere două puncte cheie:

  • Căută corturi care sunt echipate cu un sistem de ventilație și cu prelată pentru ploaie.
  • Orientează-te spre corturile cu orificii de aerisire plasate corect pentru a minimiza formarea condensul.   

7. Nu ignora podeaua

Podeaua ar trebui să te protejeze pe tine dar și bunurile tale de orice fel de umezeală care se infiltrează în cort. În plus, este util să folosești o „amprentă”. O amprentă este o bucată de țesătură sau o prelată, special concepută și modelată, care se pune sub cort pentru a-l proteja de umezeală sau de deteriorarea din pricina diferitelor corpuri ascuțite. 

Ai nevoie de un cort? Verifică modelele disponibile în secțiunea Camping și Drumeții.

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *