Indiferent ca suntem pasionati de bricolaj sau lucram ca profesionisti in constructii, service auto sau alte domenii, toti am devenit interesati si am observat cum piata actuala se dezvolta rapid in ceea ce priveste uneltele si sculele electrice.
Si totusi, cu cat gama pe care magazinele ne-o ofera este tot mai alrga, cu atat decizia este mai grea! De ce? Pur si simplu suntem invadati de informatie si nu ne putem decide.
Dar, un lucru este cert, atunci cand achizitionam o scula electrica va trebui sa decidem ce tip de alimentare este mai avantajoasa pentru scopurile noastre: cu alimentare prin cablu sau cu acumulator?
Cele pe care le gasim pe piata de mai mult timp si cu care mai toata lumea este obisnuita, sunt evident sculele electrice clasice, deoarece acestea sunt alimentate in mod constant la energia electrica.
Indiferent ca ne propunem sa montam corpurile de mobilier, sa asamblam, sa taiem sau sa ajustam cu precize, vom avea nevoie de astfel de scule electrice.
Si, totusi, dincolo de avantajele oferite, sculele electrice prezinta si cateva neajunsuri. Care ar fi acestea? Vom avea mereu nevoie de o sursa de alimentare cu energie electrica pentru a le sustine functionarea, iar fiabilitatea si mobilitatea acestora, in acest caz va fi una mult redusa.
Si atunci? Atunci ne vom gandi daca le vom utiliza mereu in preajma unei surse de electricitate sau ne dorim o scula INDEPENDENTA de CABLUL de ALIMENTARE! In cazul acesta, trecem la alt nivel si anume: sculele electrice cu acumulator!
Avantajul considerabil oferite de acest tip de scule este reprezentat de MOBILITATE. USOARE si MANEVRABILE , sculele cu acumulator fac posibile interventiile in absolut orice spatiu in care folosirea sculelor electrice sau pneumatice ar incomoda si nu ar putea duce la finalizare proiectul.
Mobilitatea si manevrabilitatea reprezinta atuuri consistente, ce recomanda utilizarea sculelor cu acumulatori in situatii din cele mai diverse. Nu este vorba doar de proiecte de bricolaj sau mici reparatii casnice, ci aceste unelte sunt folosite si la scara mai mare si anume in mari ateliere de productie, in hale industriale si service-uri profesionale de reparatii si intretinere de diverse tipuri.
In cazul in care masina este prevazuta cu mai multe trepte de viteza sau cu mai multe functii, adaptati aceste functii si treptele de viteza in functie de tipul de activitate desfasurata :
- Pentru lucrari care necesita efort mare din partea masinii folositi treapta cea mai mica de viteza, aici masina are viteza mica, in schimb cuplul masinii este maxim, forta de lucru fiind la cel mai inalt nivel.
- Pentru lucrari ce necesita un efort mai mic din partea masinii se poate folosi treapta ce mai mare de viteza.
- Toate sculele functioneaza cu acelasi acumulator, ceea ce le confera si mai mare fiabilitate, mobilitate si accesibilitate. Ca sa fim mereu pregatiti, ne vom utila cu 2 acumulatori, cand lucram cu unul, celalalt va fi deja incarcat sau se va putea pune la incarcat ca sa fie folosit alternativ si sa terminati treaba in timp!
De regula sculele achizitionate fara acumulator si incarcator sunt mai ieftine decat cele la set.
Concluzia nu poate fi decat una: sculele potrivite vor fi alese in functie de ceea ce este necesar a fi reparat sau prelucrat.