
Fiecare spaţiu din casă prezintă particularităţile lui, astfel că vei alege mobilierul şi accesorizarea interioară potrivite şi adaptate destinaţiei pe care trebuie să o îndeplinească. Dacă o bucătărie sau un dormitor sunt uşor de mobilat, fiind contexte exacte care se încadrează unui anumit tip de mobilă şi accesorii, atunci când este vorba despre amenajarea livingului este posibil să te pierzi prin multitudinea de idei care ţi se vor părea inspirate şi potrivite. Fiind un spaţiu cu destinaţii multiple, frecventat des de către toţi membrii familiei, loc de întâmpinare a oaspeţilor şi, uneori, chiar loc de servit masa, livingul, încă de la început, va ridica probleme în ceea ce priveşte alegerea mobilierului potrivit. Este posibil să te afli în situaţia în care mai multe tipuri de amenajare ţi se vor părea indicate şi potrivite, astfel că pentru a te putea decide cât mai uşor este indicat să ţii cont de câteva recomandări.
Mobilierul adaptat stilului preferat
Dacă adopţi uniformitatea şi preferi ca întreagul tău cămin să se încadreze aceloraşi tendinţe şi abordări în materie de amenajare interioară, atunci nu îţi va fi foarte greu să alegi mobilierul potrivit pentru living. Dacă ai adoptat un stil clasic general, atunci şi în living vei merge pe aceeaşi linie, adoptând piese standard, într-o configuraţie comună şi confortabilă. Vei alege lemnul natur, culorile calde, accesoriile hand made, formele bine definite şi plăcute. Dacă, însă, preferi să îţi personalizezi mai mult casa, vei adopta un mobilier modern, nu doar în bucătărie şi dormitor, ci şi în living. Îţi poţi crea un living de top, acordând o atenţie sporită cromaticii, înclinând spre tonuri calde pentru mobilier şi tente puternice pentru zugrăveală. Un astfel de living presupune împărţirea spaţiului în două zone, una foarte practică, precum cea în care intenţionaţi să organizaţi mese festive, şi una caldă şi primitoare, unde vei găsi puţin confort printre canapelele şi fotoliile cu design modern. În cazul în care eşti pasionat de stilul anilor `20, poţi alege să îţi amenajezi casa în stil vintage. Un living astfel conceput, te va purta într-o atmosferă caldă şi nostalgică, în care nota definitorie va fi dată de tapetul de pe pereţi, de piesele din lemn masiv, tapiterii, perne decorative, canapele cu braţe proeminente şi mesele frumos lucrate. Stilul minimalist este o altă abordare pe care o poţi adopta, alegând să îţi mobilezi livingul cu piese simple, tenta generală fiind însă subliniată printr-o accesorizare foarte pregnantă, prin tonurile alese şi prin ornamentele personalizate.
Cum te adaptezi suprafeţei disponibile
Indiferent de dimensiunea livingului tău, trebuie să ţii cont de faptul că această încăpere trebuie să fie un loc primitor şi cald, destinat tuturor membrilor familiei. Astfe, vei avea grijă ca atunci când îţi creionezi ideile de amenajare să alegi piese de mobilier care să asigure loc pentru toată lumea. Accesorizarea o vei face ţinând cont de activităţile pe care intenţionaţi să le desfăşuraţi în living, iar cromatica vei încerca să o localizezi în note calde şi plăcute. Dacă livingul tău are o suprafţă mică, vei încerca să alegi un mobilier funcţional, dar şi confortabil. Este indicat să alegi piese cât mai compacte, eventual şi cu funcţii multiple, precum canapelele cu loc de depozitare, dulapurile sau mesele tip bar, măsuţele de cafea cu sertare sau ansambulu de mai multe măsuţe incluse în una singură. Încearcă să asiguri accesul luminii naturale şi alege culori calde şi plăcute. În cazul în care te bucuri de un living generos, poţi departaja suprafaţa în două părţi cu destinaţii diferite, astfel că vei putea opta pentru un mobilier variat, în care să combini canapele şi fotolii cu măsuţe mici de cafea, mese masive cu scaune confortabile şi covoare mari cu draperii şi perne decorative.
Simplu sau open space
În principiu, un living de apartament limitează alegerea opţiunii de open-space, însă chiar şi în acest caz poţi încerca să faci câteva modificări şi să incluzi în camera cel mai des frecventată, atât un spaţiu practic, în care prepari o gustare, cât şi unul confortabil, în care te relaxezi alături de familie şi prieteni. Un living open space îţi va permite amenajea mai multor zone cu diferite destinaţii, în timp ce un living simplu se va limita la spaţiul de relaxare, montarea unui televizor şi plasarea unui mini-bar. În cazul în care stai la casă şi suprafaţa livingului este mare, este recomandat să amenajezi un living open space, tocmai pentru a acoperi o paletă cât mai mare de destinaţii.
Cromatica şi materialele folosite
În ceea ce priveşte cromatica este recomandat să abordezi tonuri calde, tocmai pentru a spori senzaţia de confort. Dacă totuşi preferi culorile puternice, încearcă să creezi simetrii cromatice, pentru a genera senzaţia de ordine şi exactitate. În living poţi adopta orice tip de material. Poţi alege să îţi acoperi podeaua cu parchet din lemn, poţi înclina spre jocuri între piatră şi lemn sau poţi merge pe varianta marmurei sau a gresiei. Este important ca materialele folosite să se împletească plăcut cu accesoriile, de la covoare şi traverse, până la perdele şi draperii, împreună creând o atmosferă caldă.
Proiectul care include un living generos
Dacă locuieşti la casă şi proiectul iniţial s-a făcut pe baza dorinţelor tale, atunci ai avut şansa de a oferi livingului tău cel mai mare spaţiu din casă. În această situaţie, te poţi bucura de toate variantele fascinante de amenajare a unui living. Un living foarte călduros şi primitor va fi acela în care arde liniştit un şemineu, în faţa căruia vei amplasa un aranjament cald format din fotolii confortabile sau un balansoar din lemn masiv. Este cadrul ideal atât pentru o abordare rustică, cât şi pentru un living clasic, lemnul fiind elementul cel mai potrivit. Dacă ţi-ai proiectat o casă cu etaj, atunci ar fi recomandat ca scara interioară se fie poziţionată în living. Design-ul treptelor şi forma balustradei vor face parte integrală din amenajarea interioară, creând cadre fascinante cu piesele de mobilier şi cu accesoriile interioare. Poţi opta pentru o scară din lemn, în spirală, rămânând într-un cadru clasic, sau poţi alege o scară modernă, realizată din fier forjat, inox sau chiar din marmură. Scara interioară va conferi livingului tău un farmec aparte, realizând o atmosferă caldă, o comunicare confortabilă între living şi restul casei.
Lumina şi corpurile de iluminat
Un living trebuie să aibă acces la lumina naturală de care te vei bucura pe durata zilei. În ceea ce priveşte corpurile de iluminat, lumina va trebui să se difuzeze atât din tavan, pentru o iluminare puternică, cât şi din laterale sau de pe podea, pentru o lumină moderată. Poţi opta pentru lustre sau candelabre mari, în cazul unui living inalt, însă vor fi de mare efect şi aplicele discrete, lampadarele, lumina difuzată din mobilier sau spoturile discret montate, ideale pentru un living cu o suprafaţă mică.
Am atasat cateva poze care te pot inspira 🙂