Tipuri de saniute si cum alegem sania potrivita

cum alegem sania de iarna

Vine iarna, bine-mi pare, avem sanie-n dotare!  Copiii iubesc saniusul, dar parintii adora sa stie ca au cumparat ceva de calitate. Artool poate sa va impace de ambele parti, oferindu-va cele mai bune produse din punct de vedere calitativ, informatii exacte, poze cat mai detaliate si garantia produsului.

Pentru cei care nu ati stiut, sania este un altfel de vehicul, care are tractiune umana, animala sau poate fi propulsat. Are doua talpi, iar materialul din care este confectionata poate fi din lemn, metal sau plastic.

Mersul la sanius, inca din cele mai indepartate timpuri, era una din cele mai distractive activitati ale copiilor, dar nu doar. In copilarie era, alaturi de Mos Craciun, saniusul este cel mai asteptata si frumoasa parte a iernii, oricat ar fi ea de geroasa. Mai mult decat atat; si parintii profita alaturi de copii sa coboare macar  o data impreuna cu ei, derdelusul. Si poate, alaturi de alte activitati, saniusul este una care aduce familia impreuna cel mai frumos!

Acestea fiind spuse, nu avem cum sa nu cumparam o sanie, mai ales in zilele acestea cand avem atatea oferte tentante pe piata. Totusi, ca orice cumparator cumpatat, probabil ne-am bucura sa putem investi din start in cea mai buna sanie pentru copii, de aceea, ghidul de fata isi propune sa va puna la indemana cateva informatii obiective despre cum sa iei cu intelepciune, cea mai buna decizie in acest sens.

La ora actuala, pe piata, exista mai multe tipuri de sanii, care se adreseaza unor varste si activitati diferite, dar oricum am rasuci problema, sania clasica este se pare cea mai cautata de catre parinti.

Tipuri de saniute

Sania clasica 

Este confectionata din metal, lemn sau combinat, lemn-metal. Aceste tipuri de sanii sunt fie clasice fara spatar, prevazute doar cu un maner, fie cu spatar fix sau detasabil, pentru a putea fi folosit de copii inca de la 6 luni, cand acestia reusesc sa stea in sezut singurei. ATENTIE! Daca sunt lasati singurei, saniuta este obligatoriu sa aiba niste accesorii gen ham si centuri de prindere, pentru ca micutul sa nu alunece! Totusi, din cauza faptului ca sania poate suporta si greutatea unui adult, bebelusul poate fi sustinut si de mama.

Daca aveti de ales, optati pentru variantele din lemn, deoarece sunt mult mai fiabile si mai usoare decat saniile care au cadru metalic, care sunt si mai grele si pot cauza si accidente exact din cauza duritatii cadrului, in cazul unui impact.

Sania din plastic

Se poate transporta cu usurinta si este confectionata din material plastic rezistent, iar in ca z de accidentari, copilul nu se raneste din cauza ei. Fiind confectionata din plastic, aceasta se poate transporta cu usurinta, fiind foarte usoara. Dezavantajele sunt faptul ca sunt predispuse la fisuri serioase in cazul unui soc mecanic puternic.

Sania gonflabila

Este varianta ceva mai putin frecventa pe piata romaneasca, principalul ei dezavantaj fiind legat de fragilitate. Este utilizata mai mult pe partiile special amenajate derdelusului.

Cum alegem saniuta?

Ca la orice alt vehicul pentru copil, siguranta trebuie sa fie pe primul loc. Alegerea unei saniute pentru copii care sa se potriveasca varstei si nevoilor copilului, dar care sa ii si asigure o vacanta de iarna fara accidente, trebuie sa fie facuta cu multa grija de fiecare parinte, caci chiar daca distractia pentru copii la sanius poate sa fie imensa, riscul de accidentare prin lovirea altei saniute sau rostogolirea saniutei peste copil este si el destul de mare.

Atunci cand alegi o saniuta pentru copii este bine sa fim atenti la specificatiile saniutei si sa luam in calcul, urmatoarele:

  • varsta recomandata pentru acel tip de saniuta,
  • durabilitatea saniutei,
  • greutatea maxima admisa,
  • materialul din care este confectionata,
  • greutatea si dimensiunile saniutei,
  • controlul si manvrabilitatea,
  • unde poate fi utilizata ,
  • siguranta. Siguranta este data de mai multe aspecte si dotari pe care le poate avea sania, iar respectarea greutatii, varstei recomandate, modelului corespunzator s.a.m.d. pot sa ofere siguranta copilului in sanie. Pe langa toate aceste, saniutele pot sa aiba accesorii ce dau un plus de siguranta.

Materialul din care sunt confectionate saniile

Lemnul si metalul sunt modelele cel mai frecvent alese de catre parinti. De regula, aceste sanii sunt realizate din metal vopsit in camp electrostatic si lemn masiv lacuit cu materiale pe baza de apa. Partea metalica aste anticoroziva si nu rugineste, iar lemnul este imbracat in material cu pernuta pentru a oferi confort.

Saniile exclusiv de lemn, sunt confectionate din lemn de esenta, care prezinta calitati precum ar fi elasticitatea si rezistenta. Sipcile de lemn sunt practic plasate pe un cadru fabricat fie din lemn – caz in care pe talpici exista o fasie metalica ce asigura o mai buna alunecare .

Plasticul este o optiune relativ rezistenta, usoara, simplu de transportat, dar si ieftina; daca esti in cautare de sanii pentru copii la preturi bune, acesta este materialul cel mai potrivit pentru voi. Avand in vedere varietate de forme si modele, e imposibil sa nu gasim o varianta care sa fie pe sufletul nostru.

Saniile din PVC sunt cele gonflabile; care desi sunt printre cele mai distractive si ne ajuta sa facem economie de spatiu, sunt moi si au bune capacitati de amortizare, nu prea stau bine deloc la capitolul durabilitate. Ele sunt mai mult modele pentru unul sau doua sezoane.

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *