Totul despre discurile diamantate

preview

Inainte de a discuta despre avantajele unui disc diamantat, haideti sa vedem ce este un disc diamantat!

Discurile diamantate nu sunt altceva decat discuri din otel care au marginea exterioara prevazuta cu diamantate. Marginea acestora poate avea o configuratie crestata sau continua, normala, iar  segmentele (pastilele) sunt impregnate cu diamante sintetice. Nucleul lamei este un disc de otel, confectionat cu mare precizie si prevazut cu fante. Acestea ofera o racire mai rapida, permitand apei sau aerului sa patrunda printre ele.

Segmentele diamantate sunt confectionate dintr-o mixtura de diamante si pulbere metalice.  Diamantele utilizate sunt realizate sintetic si atent selectionate dupa forma, dimensiune, calitate si fragilitate, urmand sa fie ulterior amestecate cu o pulbere metalica, ce contine elemente precum cobalt, fier, tungsten, cupru, carburi si alte materiale. Atunci cand discurile diamantate sunt alese corespunzator, veti beneficia de toate avantajele pe care acestea vi le ofera. In schimb, daca nu alegeti corect tipuri de discuri diamantate sau daca le folositi in mod eronat, acestea se vor uza mult mai repede.

Cum alegem un disc diamantat potrivit?

Cand am decis ca avem nevoie de un astfel de disc, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte foarte importante, cum ar fi:

  • Identificarea materialului pe care il vom avea in lucru la taiat. Majoritatea celor care produc sau comercializeaza discuri diamantate, au specificat materialul la care se poate folosi discul.
  • Daca aveti de taiat mai multe tipuri de materiale si doriti sa utilizati acelasi disc,  tineti cont de materialul pe care il veti lucra cel mai mult si cumparati discul care sa fie utilizat mai mult la acest gen de material.
  • Intotdeauna, puneti calitatea pe primul loc, deoarece aceasta garanteaza utilizarea cat mai eficienta si de lunga durata. Nu intotdeauna cele mai scumpe sunt si cele mai bune, insa pretul este, in general, in raport cu calitatea.
  • Alegeti intotdeauna sa achizitionati discurile dintr-o sursa sigura si de incredere, care va asigura calitatea produselor si care va ofera un raport echitabil intre calitate si pret.

Ce tipuri de discuri diamantate sa alegeti

Multa lume, crede ca materialele de lucru sunt toate dure, dar cand se alege discul diamantat, nu trebuie sa tineti cont doar de termenul general, care implica o anumita duritate a materialelor. Nu orice disc este potrivit pentru toate tipurile de materiale. Dimpotriva, exista mari diferente intre diversele materiale si de aceea, exista diferente si intre discurile diamantate pe care trebuie sa le utilizati, in functie de materialul pe care il veti taia. Materialele variaza in functie de cat de dure si de abrazive sunt materialele din care sunt compuse. Simplul fapt ca un material este dur nu inseamna ca este si abraziv. Pe langa pavaje, mai sunt si alte materiale pe care le vom taia: piatra, ceramica, beton, etc

  • Asfaltul este un material foarte abraziv, lucru care va uza foarte rapid discurile. Din aceasta cauza, utilizati discuri diamantate pentru asfalt
  • Piatra naturala este abraziva, dar nu la fel de abraziva precum asfaltul. De aceea, in caz ca trebuie sa taiati astfel de elemente, aveti nevoie de discuri pentru taiat piatra
  • Daca trebuie sa taiati elemente din beton, veti avea nevoie de discuri de taiat beton. La beton trebuie sa stiti exact ce calitate are acesta, deoarece si el se imparte in mai multe categorii: simplu, proaspat sau armat!  
  • Ceramica sau portelanul sunt materiale extrem de dure si relativ fragile, sfaramicioase. In cazul in care aveti de taiat diverse elemente din ceramica sau portelan, este recomandat sa utilizati discuri pentru ceramica.

Pe langa discurile diamantate pe care le utilizati pentru taiere, exista si discuri pentru slefuire.

Acestea va ajuta sa slefuiti diverse materiale precum granit, marmura si piatra, astfel incat sa le oferiti o stralucire aparte si un finisaj perfect.

Taiere uscata sau taiere umeda

Puteti opta pentru taiere uscata sau taiere umeda, in functie de preferinte, sau in functie de cerintele proiectului. Pentru masinile care taie beton, este de preferat sa se utilizeze taierea umeda, intrucat apa actioneaza precum un agent de racire si ajuta la extinderea duratei de viata a discului diamantat. Pentru taierea de tigla si zidarie, puteti opta intre taiere umeda si taiere uscata. Pentru taieri puternice, se recomanda taierea umeda, intrucat ofera posibilitatea de a tine sub control cantitatea de praf rezultata in urma taierii. Discurile pentru taiere uscata pot fi utilizate atat pentru taierea uscata, cat si pentru cea umeda, in functie de echipament si de proiect.

Masina unealta utilizata cu discul diamantat

Polizorul pe care il veti utiliza si starea fizica a acestuia va influenta in mod decisiv viteza de taiere, dar si tipul de disc diamantat pe care il veti utiliza. Precizia si acuratetea echipamentului va determina, de asemenea, performanta de taiere. Daca turatia scade, de cele mai multe ori inseamna ca se lucreaza cu o presiune de apasare prea mare. In cazuri extreme, aceasta duce la incalzirea excesiva a discului si la vitrificarea segmentelor. Vibratiile aparute in timpul prelucrarii intre scula si piesa produc o uzura prematura a discului de rectificat influentand totodata calitatea suprafetei obtinute.

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *