Dacă îți propui să îți redecorezi grădina, terasa sau chiar balconul, atunci punctul de plecare este alegerea mobilierului. Decorațiunile pot fi adăugate ulterior, acestea neavând un rol funcțional în întreg decorul spațiului. Din acest punct de vedere, alegerea mesei, a scaunelor sau a unui balansoar va ține cont de câteva aspecte referitoare la durabilitatea produselor și ușurința cu care pot fi menținute în timp într-o stare cât mai bună.
Din fericire, oferta de mobilier pentru grădină este extrem de vastă. Poți alege de la canapele de colț, șezlonguri, scaune de tip „ou” care se balansează și chiar măsuțe de cafea care se pliază. În principiu, oricare ar fi nevoile tale, există un design care se va potrivi perfect spațiului, stilului și bugetului alocat.
1. Alege-ți stilul potrivit.
Unul dintre cele mai evidente sfaturi pentru alegerea mobilierului de exterior este să ții cont de componenta estetică. Designul potrivit poate desăvârși sau poate distruge vizual un spațiu, așa că, înainte de a lua o decizie, gândește-te la tema generală pe care ți-o dorești în curtea ta.
Unul dintre cele mai în vogă materiale în acest moment este ratanul. Acest material este ideal pentru crearea aspectului relaxat al unei grădini tradiționale de la țară, oarecum rustice, mai ales atunci când este asociat cu perne în culori neutre.
Trecând la stiluri moderne, ai putea lua în considerare și plasticul. Sigur, poate părea ciudat, dar crede-ne că este o soluție bună de avut în vedere. Există o mulțime de stiluri disponibile în forme sculpturale și culori îndrăznețe, care pot adăuga un element inedit unui spațiu. În plus, multe modele includ materiale reciclate, ceea ce le face o opțiune mai ecologică.
Metalul este o altă variantă și poate una dintre cele mai versatile. Mobilierul din metal poate avea un stil tradițional – gândește-te la fierul forjat – dar poate merge și în direcția unui stil modern și industrial. Metalul se integrează cu ușurință în orice tip de grădină, de la cabana de la țară la terasa de pe acoperișul casei și este adesea acoperit cu pulbere pentru un finisaj și mai durabil.
Dacă ești în căutarea unei alternative mai organice pentru grădina ta, atunci lemnul este o alegere clasică. Bineînțeles, există o mulțime de finisaje disponibile. Așadar, fie că vrei să adopți un stil rustic sau modern, deschis sau închis, în culori vii sau neutre, există o mulțime de variante atunci când vine vorba de scaune de exterior sau mese de grădină. Cu toate acestea, ai în vedere faptul că lemnul necesită o atenție specială pentru o bună rezistență în timp.
2. Ia în calcul aspectele legate de îngrijire.
Un alt sfat foarte important pentru alegerea mobilierului de exterior este să iei în considerare cât de mult efort necesită întreținerea acestuia.
Oferind o bună durabilitate și calități de rezistență la intemperii care rivalizează cu cele ale omologilor săi naturali, plasticul este extrem de ușor de curățat, ceea ce îl face o opțiune excelentă, mai ales pentru cei care au copii mici. Doar o ștergere rapidă cu apă cu săpun este, în general, suficientă pentru ca mobilierul din plastic să arate ca nou. Ratanul sintetic este, de asemenea, simplu de curățat (trebuie doar să fii puțin mai blând cu unele modele, pentru a evita deteriorarea țesăturii). În cazul meselor, alege blaturi de sticlă care se pot curăța cu un șervețel sau cu o soluție clasică pentru curățarea geamurilor.
Metalul este, de asemenea, ușor de întreținut, mai ales dacă este acoperit cu pulbere. Dacă în timp se zgârie, repară zona folosind un stilou „corector”. Cu toate acestea, unele metale pot prezenta semne de rugină în timp, motiv pentru care este necesară aplicarea unor ceruri speciale care să prevină aceste situații neplăcute.
Cea mai bună mobilă de grădină din lemn este de obicei construită pentru a fi durabilă, din materiale rezistente, care nu necesită prea multă întreținere. Cu toate acestea, așa cum menționam anterior, unele au nevoie de o atenție specială pentru păstrarea unui aspect impecabil. Teakul, de exemplu, va rezista ani de zile, dar devine gri – argintiu în timp.
Nu uita nici de materiale textile – pernele detașabile pot fi adesea băgate în mașina de spălat pentru a fi împrospătate (dar verifică mai întâi eticheta). Iar pentru o întreținere extrem de ușoară, optează pentru produsele complet impermeabile, pe care le poți lăsa afară în caz de ploaie.
3. Alege dimensiunea potrivită.
Atunci când alegi mobilierul pentru exterior, e necesar să te asiguri că acesta are dimensiunea potrivită pentru spațiul pe care îl ai la dispoziție.
Mobila vine în multe forme și dimensiuni, de la seturi de mese cu 12 locuri până la seturi de bistro doar pentru două persoane. Așadar, ia în considerare câte persoane își vor petrece simultan timpul pe terasă dar și de cât de mult spațiu liber ai nevoie.
În ceea ce privește mesele de exterior, în momentul în care alegi dimensiunile este recomandat să adaugi un metru în plus în jurul mesei, pentru ca scaunele să poată fi scoase confortabil și în siguranță.
Într-o grădină mică sau pe un balcon, o masă rotundă va permite ca mai multe persoane să ia loc, această piesă de mobilier ocupând mai puțin spațiu. Nu omite nici mesele pliabile, ele fiind ideale mai ales dacă nu obișnuiți să luați frecvent masa afară.
Te așteptăm în magazinul online cu o gamă vastă de mobilier pentru grădină!