10 greşeli care îți pot deteriora vasele de gătit

vase-de-gatit

Atunci când gătesc, majoritatea oamenilor nu se gândesc la vasele de gătit, oale, tigări sau cratițe, chiar dacă utilizarea și curățarea corectă a acestora ar trebui să facă parte din rutina de pregătire a mâncării. O oală sau o tigaie de calitate este o investiție care, cu o îngrijire și manipulare corespunzătoare, poate rezista o viață întreagă. Pentru a nu deteriora ustensilele de gătit, îți recomandăm să citești sfaturile de mai jos și să le pui în aplicare chiar de la următoarea ta aventură culinară.

  1. Adăugarea de apă rece în tigăile sau oalele fierbinți 

Nu scufunda niciodată o tigaie fierbinte în apă rece, deoarece șocul termic al diferenței de temperatură poate provoca deformări sau crăpături. Acest lucru, la rândul său, ar putea face ca fundul tigăii să se clatine pe arzător, creând o situație potențial periculoasă în momentul în care gătești. De asemenea, deformarea poate provoca delaminarea stratului antiaderent.  

2. Supraîncălzirea tigăilor antiaderente

Este indicat să folosești doar niveluri joase și medii de căldură atunci când utilizezi vasele de gătit din teflon sau cele ceramice, deoarece temperatura ridicată va cauza deteriorarea în timp a stratului antiaderent. Mai mult, tigăile antiaderente expuse la temperaturi înalte degajă vapori nocivi care pot provoca simptome asemănătoare gripei la oameni, o boală cunoscută sub numele de „gripa teflonului”.


3. Lăsarea la înmuiat a ustensilelor din fontă și din lemn 

„Lasă-l la înmuiat” este sugestia obișnuită pentru a desprinde particulele de mâncare lipite pe oale și tigăi. Dar anumite tipuri de vase de gătit, inclusiv tigăile din fontă, ustensilele și plăcile de tăiat din lemn și cuțitele cu mâner din lemn, nu ar trebui expuse la o baie îndelungată în chiuvetă sau în mașina de spălat vase. Excesul de apă poate îndepărta straturile exterioare ale ustensilelor și poate provoca umflarea și ruperea lemnului.


4. Lubrifierea tigăilor antiaderente cu spray de găti

Spray-ul de gătit este un produs util de avut la îndemână, dar folosirea lui pe vasele de gătit antiaderente și pe cele de silicon va crea o acumulare lipicioasă în jurul pereților tigăii. Odată provocată această situație, singura modalitate de a o îndepărta grăsimea este cu apă extrem de caldă și săpun de vase, însă bureții abrazivi vor distruge proprietățile antiaderente ale învelișului și îl vor face să se desprindă. Ca alternativă la spray-ul de gătit, poți utiliza unt.

vase de gatit 2


5. Utilizarea blaturilor de tăiat din piatră și sticlă

Blaturile de tăiat din sticlă, granit și marmură au un aspect elegant și profesional, dar pot deteriora cuțitele de bucătărie. Din păcate, odată ce lama este tocită, tacâmurilor nu pot fi folosite fără a fi reascuțite. Soluția este destul de simplă, e nevoie doar să înlocuiești blaturile din piatră și sticlă, cu cele din plastic sau lemn. 


6. Gătirea alimentelor acide în vase reactive

Nu găti niciodată mâncăruri picante și nu fierbe un sos pentru paste pe bază de vin într-o tigaie din fontă sau aluminiu. Acidul va interacționa cu metalul și se va infiltra în mâncare, distrugând aroma și putând provoca probleme de sănătate. Dacă intenționezi să fierbi la foc mic ceva acid mai mult de câteva minute, optează pentru o tigaie din ceramică, email sau o altă tigaie al cărei material nu interacționează cu alimentele acide.


7. Manipularea incorectă a tigăilor antiaderente

Materialele ascuțite și abrazive ar trebui să stea departe de tigăile antiaderente, cele ceramice și cele acoperite cu smalț. Bureții cu suprafețe dure sau cei din sârmă, precum și ustensilele de gătit metalice ascuțite pot zgâria și deteriora vasele de teflon. Este întotdeauna de preferat folosirea ustensilelor din lemn, plastic. Dacă exteriorul tigăii este zgâriat și începe să se cojească, cel mai bine este să arunci tigaia și să cumperi una nouă. Asta pentru că sigur nu vrei să ai bucățele de teflon în mâncare.


8. Curățarea necorespunzătoare a vaselor din fontă

Curăță întotdeauna tigaia din fontă doar cu apă în loc de săpun de vase. Deoarece săpunul este conceput pentru a elimina uleiul, acesta poate elimina și stratul de protecție al tigăii. Din fericire, această problemă este ușor de rezolvat. Pur și simplu poți aplica un strat subțire de ulei vegetal pe întreaga suprafață, în interior și în exterior, și o poți plasa cu capul în jos într-un cuptor la 350 de grade timp de aproximativ o oră. Astfel vei curăța cu succes toată murdăria de pe tigaia din fontă.


9. Obiceiuri proaste de depozitare

Tigăile, oalele, cuțitele și alte ustensile se pot deteriora cu ușurință dacă se zgârie, se zdruncină sau se lovesc unele de altele. Pentru a preveni deteriorarea acestora, pune câteva straturi de prosoape de hârtie sau un prosop de bucătărie de rezervă între fiecare tigaie din dulap. Un bloc de cuțite de blat, o bandă magnetică sau un organizator de cuțite de sertar reprezintă o investiție excelentă pentru a proteja cuțitele de lovituri, crestături și scobituri. Lingurile din lemn și alte ustensile sunt cel mai bine depozitate în poziție verticală într-un suport care permite o bună circulație a aerului.


10. Nu te baza pe mașina de spălat vase pentru orice obiect din bucătărie

O listă impresionant de lungă de obiecte din bucătărie sunt afectate sau de-a dreptul distruse de expunerea repetată la căldura ridicată a mașinii de spălat vase, inclusiv vasele de gătit din fontă, din teflon, dar și cele din aluminiu.

Folosește mașina de spălat pentru vasele, paharele și ustensilele folosite zi cu zi și spală manual toate aceste obiecte care sunt sensibile.

Ai nevoie de vase pentru gătit? Le găsești în magazinul online Artool.

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *