Cum alegem încalzitorul potrivit?

incalzitor

Utilizarea unui încălzitor este o modalitate convenabilă de a crește rapid temperatura în orice spațiu de la interior. Disponibile într-o varietate de dimensiuni și stiluri, încălzitoarele pot ajuta la compensarea costurilor în timpul lunilor reci de iarnă. Multe încălzitoare electrice se laudă, de asemenea, cu beneficii suplimentare, cum ar fi oscilația automată și comenzile digitale pentru mai mult confort în timpul funcționării.

Când vine vorba de achiziționarea unui încălzitor electric, întrebările fundamentale legate de funcționalitate și costuri ar trebui să aibă prioritate în fața factorilor care țin de aspect. Vom vedea în continuare care sunt caracteristicile cărora este necesar să le acorzi importanță atunci când alegi un astfel de produs. 

1. Tipul încălzitorului

Primul factor care trebuie determinat înainte de a alege un produs este de ce tip de încălzitor ai nevoie. Deși există numeroase stiluri de încălzire a spațiilor, în esență putem vorbi de trei tehnologii în care se încadrează fiecare încălzitor electric: cu radiator, cu convecție sau prin ventilator. Încălzitoarele cu convecție asigură, de obicei, încălzirea uniformă a întregii încăperi; încălzitoarele de tip radiator oferă o încălzire rapidă, însă doar în proximitatea lor; încălzitoarele cu ventilație folosesc un ventilator intern care suflă peste un element de încălzire, iar încălzitoarele de tip panou oferă căldură rapidă, economisind în același timp spațiu. Selectarea tipului potrivit de încălzitor potrivit este cea mai bună modalitate de a asigura performanță acestuia.

2. Capacitatea de încălzire

Când cauți un încălzitor pentru acasă, unul dintre cele mai importante lucruri de avut în vedere este dimensiunea spațiului care va necesita încălzire, mai exact cât de mare este încăperea. Acest factor este determinant pentru selectarea puterii nominale a încălzitorului. În general, un încălzitor de cameră utilizează 10 wați de putere de încălzirea fiecărui metru pătrat. Așadar, un produs obișnuit de 1.500 de wați va acoperi încăperi de dimensiuni medii de până la 150 de metri pătrați atunci când este utilizat ca sursă suplimentară de căldură. Aceasta este însă o regulă generală care nu se aplică fiecărui model în parte. În funcție de tehnologia de încălzire, de mediul interior și de aplicație, unele încălzitoare portabile pot acoperi mai mult spațiu sau mai puțin.

3. Eficiență energetică

Dacă ești preocupat de economisirea energiei și vrei să păstrezi un nivel scăzut al facturilor, atunci este o idee bună să compari produsele din perspectiva eficienței energetice înainte de a face o achiziție. Deși încălzitoarele electrice portabile nu au în prezent un nivel standard de eficiență, cum ar fi evaluările EER găsite pe sistemele portabile de curent alternativ, costurile de operare sunt ușor de calculat folosind o formulă simplă, mai exact să verifici suprafața și puterea necesară a încălzitorului. Pentru ca facturile tale la electricitate să nu crească vertiginos, este necesar să alegi încălzitorul potrivit pentru mediul înconjurător și dimensiunea spațiului. În plus, caracteristicile speciale, cum ar fi moduri de economisire a energiei, termostate reglabile și temporizatoare ajută la minimizarea consumului de energie și contribuie la funcționarea economică.

4. Caracteristici de siguranță

Dacă nu sunt monitorizate corespunzător, încălzitoarele portabile pot deveni cu ușurință pericole cauzatoare de incendii. Prin urmare, este esențial să iei în considerare aspectele care țin de siguranță. Pentru a reduce semnificativ riscul de incendiu, mulți producători își echipează încălzitoarele electrice cu suprafețe reci la atingere și alte caracteristici avansate de siguranță pentru o funcționare sigură. Unele produse au un comutator intern care oprește automat alimentarea dacă încălzitorul este răsturnat accidental. Protecția la supraîncălzire, o altă funcție de siguranță extrem de importantă, este, de asemenea, inclusă la majoritatea produselor. Acest comutator funcționează ca un senzor care oprește automat încălzitorul atunci când componentele interne ating o temperatură periculos de mare.

5. Nivelul de zgomot

La fel ca majoritatea aparatelor electrice, multe încălzitoare portabile emit zgomot în timpul funcționării. Unele modele, însă, produc mai multă gălăgie decât altele. Ia în considerare produsele care nu sunt puse în funcțiune de un ventilator, cum ar fi un încălzitor cu plinte sau un radiator cu ulei, pentru o funcționare silențioasă în camere cum ar fi dormitorul sau biroul. Încălzitoarele de tip calorifer electric, de exemplu, excelează la încălzirea întregii încăperi fără o poluare fonică semnificativă. 

Alege încălzitorul potrivit pentru fiecare tip de încăpere

Încălzitoarele folosesc diferite tehnologii, iar acest aspect le face potrivite pentru anumite spații. Unele produse sunt excelente pentru încălzirea întregii încăperi, în timp ce altele oferă căldură directă și concentrată doar în proximitate.

Iată care sunt principalele produse existente pe piață.

  • Încălzire prin convecție: căldură blândă în întreaga cameră, adesea combinată cu încălzirea cu ventilatoare
  • Încălzire radiantă/infraroșu: obiecte încălzite direct pe zona din fața echipamentului
  • Încălzire ceramică: încălzire eficientă cu economie de spațiu
  • Încălzire cu ulei: potrivite pentru încălzirea întregii camere, sunt silențioase și au costuri reduse
  • Încălzire prin panouri: ideală pentru băi, foaiere și alte zone înguste.

Așa cum am putut observa, cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când cumperi un încălzitor sunt dimensiunea spațiului pe care vrei să-l încălești și caracteristicile fiecărui tip de produs, dar și considerentele care țin de siguranță. 

Te invităm să consulți oferta noastră de încălzitoare pentru interior

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *