Cum alegi corpurile de iluminat potrivite pentru casa ta

corpuri-de-iluminat

Fiecare camer─â din cas─â are mai multe scopuri. De exemplu, dormitorul nu este doar un spa╚Ťiu de dormit, ci ╚Öi un loc ├«n care ne relax─âm citind o carte sau vizion├ónd un film. Din aceast─â perspectiv─â, pentru a beneficia de un confort c├ót mai sporit, atunci c├ónd proiectezi schema de iluminat este necesar s─â iei ├«n calcul mai multe aspecte.

├Än primul r├ónd, este important s─â ╚Ötii c─â  exist─â mai multe tipuri de iluminat. Nu ne referim acum la corpurile de iluminat, ci la straturi de lumin─â care compun schema general─â dintr-o ├«nc─âpere. 

Cele trei tipuri de iluminat pentru acas─â

Exist─â trei tipuri de baz─â de iluminat pentru locuin╚Ťe: iluminat ambiental, cel de sarcin─â ╚Öi iluminatul de accent. Fiecare dintre acestea joac─â un rol esen╚Ťial ├«n diferite ├«nc─âperi. ├Än multe circumstan╚Ťe, exist─â o ├«ncruci╚Öare ├«ntre diferitele tipuri. De exemplu, iluminatul suspendat din sufragerie poate servi ca lumin─â de sarcin─â ╚Öi ambiental─â, ├«n func╚Ťie de modul ├«n care este instalat. Vom discuta separat despre fiecare categorie ├«n parte. 

1. Iluminat ambiental

Acest tip de iluminat este, de asemenea, cunoscut ca iluminat general, deoarece este sursa principal─â de lumin─â dintr-o camer─â, oferind o lumin─â uniform─â ├«n orice spa╚Ťiu, indiferent de dimensiunea lui. ├Än plus, acest tip de iluminat d─â tonul camerei, oferind ├«n acela╚Öi timp suficient─â lumin─â pentru a permite deplasarea ├«n siguran╚Ť─â. Uneori, iluminatul ambiental se dubleaz─â ca iluminat de sarcin─â.

Luminile ├«ncastrate, candelabrele, corpurile de iluminat cu LED ╚Öi plafonierele sunt c├óteva exemple de lumini ambientale. Pentru o senza╚Ťie de intimitate, mul╚Ťi proprietari de locuin╚Ťe opteaz─â pentru sursele cu o temperatur─â cald─â, at├ót la interior, c├ót ╚Öi la exterior. ├Än gr─âdini ╚Öi la intrarea ├«n cas─â, iluminatul ambiental cu LED-uri pentru exterior este ideal pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi vizibilitatea ╚Öi a spori securitatea. De exemplu, l─âmpile de perete ilumineaz─â zonele exterioare frecventate de vehicule ╚Öi pietoni.

Când să folosești iluminatul ambiental

Scopul principal al luminilor ambientale este de a oferi cantitatea de lumin─â necesar─â pentru desf─â╚Öurarea ├«n siguran╚Ť─â a oric─âror activit─â╚Ťi. Cu toate acestea, atunci c├ónd sunt utilizate corect, ele pot crea o atmosfer─â extrem de pl─âcut─â, deoarece lumina capteaz─â curbele moi ale elementelor arhitecturale din camer─â. Op╚Ťiunile de iluminat ambiental, cum ar fi candelabrele, pendulele, iluminatul ├«ncastrat ╚Öi luminile din tavan creeaz─â un mediu cald ╚Öi primitor, dar scopul lor principal este de a oferi necesarul de lumin─â ├«n orice ├«nc─âpere. Mai exact, este greu de imaginat o camer─â f─âr─â cel pu╚Ťin un corp de iluminat cu rol ambiental.

Exemple de corpuri de iluminat cu rol ambiental

 • Lumini montate pe tavan sau corpuri de iluminat ├«ncastrate care direc╚Ťioneaz─â lumina ├«n jos.
 • Aplice de perete ╚Öi l─âmpi de podea care lumineaz─â ├«ntregul spa╚Ťiu.
 • Corpuri de iluminat de col╚Ť, l─âmpi de podea ╚Öi pendule care reflect─â lumina de pe tavane ╚Öi pere╚Ťi.

2. Iluminatul de sarcin─â

Dup─â cum sugereaz─â ╚Öi numele, iluminatul pentru sarcini este utilizat pentru a ilumina o anumit─â zon─â din camer─â. De exemplu, ├«ntr-un birou, iluminatul de sarcin─â va ilumina zona de lucru, oferind cantitatea potrivit─â de lumin─â pentru a-╚Ťi permite s─â te concentrezi asupra detaliilor atunci c├ónd lucrezi.

Iluminatul de sarcin─â este cel mai bun mod de a reduce oboseala ochilor cauzat─â fie de o lumin─â prea puternic─â, fie de una prea difuz─â. Acest tip de iluminat este excelent ├«n zonele ├«n care desf─â╚Öori activit─â╚Ťi precise, cum ar fi g─âtitul, cititul, me╚Öte╚Öugurile ╚Öi studiul, deoarece limiteaz─â umbrele, reduce str─âlucirea ╚Öi ajut─â la maximizarea productivit─â╚Ťii.

Exemple de corpuri de iluminat de sarcin─â:

 • Lumini ├«ncastrate ╚Öi lumini de cale.
 • Iluminat suspendat.
 • Iluminat sub dulap.
 • L─âmpile de podea ╚Öi de mas─â.
 • Lumini de baie.
 • Corpuri de iluminat ├«ncastrate cu cardan direc╚Ťional.

Iluminatul de sarcin─â func╚Ťioneaz─â foarte bine ├«n buc─ât─ârii, deoarece spoturile ├«ncastrate ├«n tavan sau ├«n mobila de buc─ât─ârie sporesc vizibilitatea pe blaturile de lucru. 

3. Iluminatul de accent

Iluminatul de accent are mai mult un scop decorativ. Func╚Ťia principal─â a acestuia este de a crea un punct de focalizare, de a ad─âuga o dimensiune spa╚Ťiilor ╚Öi de a atrage aten╚Ťia asupra unui design arhitectural unic.

Luminile de accent sunt apreciate pentru c─â adaug─â dramatism mediului ╚Öi atrag privirea spre o anumit─â zon─â. De asemenea, aceste corpuri de iluminat creeaz─â un mediu sofisticat ├«n interior ╚Öi ├«n exterior, eviden╚Ťiaz─â detaliile arhitecturale ale camerei ╚Öi diferitele caracteristici creative, cum ar fi operele de art─â, ╚Öemineele, plantele de apartament sau pere╚Ťii textura╚Ťi.

Atunci c├ónd instalezi iluminatul de accent, stabile╚Öte ce anume vrei s─â eviden╚Ťiezi ├«n camer─â, sau, dimpotriv─â, ce vrei s─â maschezi.

Exemple de corpuri de iluminat de accent:

 • Corpuri de iluminat montate pe perete
 • Plafoniere
 • Spoturi ├«ncastrate
 • L─âmpi pe ╚Öine
 • Candelabrele ╚Öi aplicele de perete cu ├«ntrerup─âtoare cu variator pot fi folosite cu u╚Öurin╚Ť─â ca iluminat de accent. De asemenea, luminile de cale ╚Öi cele ├«ncastrate pot crea un iluminat stratificat, ├«n func╚Ťie de modul ├«n care sunt aranjate.

Dac─â e╚Öti ├«n c─âutarea unor corpuri de iluminat pentru cas─â sau birou, atunci te a╚Ötept─âm ├«n magazinul online cu o gam─â variat─â de produse. 

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *