Rareori poți adăuga mai mulți metri pătrați la suprafața băii tale. Din fericire, există câteva trucuri prin care o baie de mici dimensiuni poate să pară mai încăpătoarea. În mod evident, efectul este unul pur estetic, însă folosind sisteme de depozitare compacte, poți eficientiza depozitarea tuturor accesoriilor de care ai nevoie.
1. Alege culori deschise
Unul dintre trucurile cele mai eficiente este folosirea unei game de culori deschise. Nuanțele deschise fac încăperea să pară mai mare, deoarece reflectă mai degrabă decât absorb lumina. Nu este cazul să vopsești baia complet în alb; tonurile pastelate și culorile neutre pentru fundal sunt, de asemenea, foarte potrivite. De aceea poți alege o bază de tonuri neutre, pe care le poți combina cu culori complementare.
2. Sporește luminozitatea camerei
Adăugarea de lumină suplimentară în baie va aduce mai mult spațiu pe măsură ce elimină umbrele. Cea mai bună, dar nu cea mai ieftină soluție ar fi să ai parte de această luminozitate din exterior cu ajutorul unei ferestre de mari dimensiuni. Cu toate acestea, această alternativă nu este posibilă întotdeauna, caz în care lumina artificială suplimentară, sau iluminatul băii, este singura soluție rămasă.
3. Stocare inteligentă
Multe articole libere într-o baie mică pot provoca senzația de aglomerare a spațiului. De aceea este important sa optimizezi spațiul disponibil cu mobilierul potrivit. De exemplu, poți alege o nișă de perete în orice tip de baie.
4. Oglinzi
Oglinzile sunt o soluție foarte bună pentru a da volum camerei. Prin reflectarea luminii, ele fac camera să pară mai luminoasă, dar și să pară mai mare printr-o iluzie optică. Plasarea unei oglinzi mari în spatele chiuvetei din baie ar putea crea iluzia că camera își dublează dimensiunea. În plus, poți plasa și câteva oglinzi în proximitatea ferestrelor pentru ca acestea să reflecte lumina mai eficient.
5. Optează pentru mobilier suspendat
Chiar dacă unitatea de sub lavoar este un spațiu bun de depozitare, adesea tinde să ocupe mult spațiu pe podea. Optează în schimb pentru o chiuvetă suspendată, astfel încât vei elibera mult spațiu pe podea. Desigur, este important să îți poți depozita articolele de baie în altă parte.
6. Număr minim de accesorii
Adăugarea multor accesorii, decorative sau nu, umple adesea camera dă senzația de spațiu aglomerat. Accesoriile sunt distractive și oferă confort, dar încearcă să minimizezi numărul de accesorii. De exemplu, adaugă un singur dozator mare de săpun în loc de mai multe astfel de produse.
Cum alegi mobilierul pentru baie?
Un pas important în proiectarea unei băi este mobilierul. Alegerea mobilierului de baie nu este ușoară și, din păcate, nu întotdeauna dorințele noastre sunt compatibile cu configurația băii.
Dimensiunea băii tale: Un element important de care trebuie să ții cont atunci când alegi mobilierul de baie este dimensiunea băii. Dacă ai o baie mică, trebuie să ai grijă să nu alegi mobilier masiv.
Măsurători corecte: Probabil sună foarte evident, dar te asigurăm că sunt o mulțime de oameni care comandă mobilier de baie fără să măsoare mai întâi. Acest lucru nu este foarte practic și de aceea ar trebui evitat cu orice preț.
Așa că fă-ți timp pentru a lua toate măsurătorile atât ale băii, cât și ale mobilierului pe care îl ai în vedere. Realizarea unui plan nu este un lux inutil, notează toate măsurătorile clar, astfel încât să creezi o imagine de ansamblu cât mai exactă.
Dulap deschis sau rafturi?
În funcție de utilizarea produselor pe care vrei să le depozitezi în dulapuri, există două opțiuni:
1. Pentru produsele pe care le folosești zilnic te sfătuim să folosești un dulap deschis. La urma urmei, produsele tale vor fi mult mai ușor de accesat și ușile mobilei nu vor fi utilizate excesiv.
2. Pentru produsele pe care le folosești mai rar îți recomandăm să alegi un dulap cu uși.
De asemenea, este important să montezi dulapul cu produse pe care le folosești zilnic la înălțimea corectă (înălțimea ochilor), astfel încât să poți ajunge la ele cu ușurință.
Set de baie sau piese individuale?
Când vine vorba de seturi de baie, există argumente pro și contra. Principalul avantaj al acestui tip de mobilier este prețul. Dacă cumperi totul deodată, de cele mai multe ori ai parte de costuri mai mici decât dacă alegi piese individuale. Este important să menționăm faptul că ofertele bune din perspectiva prețului înseamnă, de cele mai multe ori, compromisuri la calitate. Aceste piese sunt adesea realizate din materiale care nu au o rezistență bună în timp.
Optează în principal un dulap de baie pentru a depozita lucruri precum prosoape, hârtie igienică, geluri de duș și șampoane, machiaj și altele produse de uz zilnic. Astfel ai totul la îndemână. În plus, camera arată mai îngrijită și mai curată atunci când poți pune totul deoparte în spatele unei uși închise.