Instrumentele de măsurat de care ai nevoie pentru proiectele tale DIY

rigla

Să măsori de două ori și să tai o singură dată este unul dintre cele mai valoroase sfaturi, probabil născut din experiențe nu tocmai reușite. Succesul unui adevărat meșter nu se regăsește doar în munca sa, ci și în planificarea prealabilă. Pentru a asigura precizia și calitatea pe parcursul fiecărui proiect, ai nevoie de cele mai bune unelte care să te ajute să marchezi și să măsori corect. 

Care sunt instrumentele de măsurare și de dispunere de care ai nevoie pentru un proiect DIY pentru casa ta? Vedem în continuare!

Instrumentele de măsurare sunt disponibile în toate formele, dimensiunile, dar, în esență, toate fac același lucru: măsoară și trasează proiecte. Dispozitivele digitale moderne pot oferi o combinație de setări care îți permit să faci mai multe măsurători folosind un singur instrument.

Toate aceste elemente sunt esențiale pentru a te asigura că fiecare milimetru a fost gândit corect. Atunci când te gândești pe care dintre aceste instrumente să le achiziționezi, ține cont de faptul că acestea trebuie să fie precise, ușor de utilizat și durabile.  

1. Ruleta

Ruleta este un instrument clasic în arsenalul fiecărui meșter, fie el amator sau profesionist. Aceasta trebuie să reziste cu succes la diverse șocuri mecanice la care ar putea fi supusă și să funcționeze cu ușurință, fără să se rupă sau să ruginească din cauza umezelii. O lungime retractabilă de 3 metri este suficientă pentru măsurători mai scurte – orice lungime mai mare de atât ar putea deveni incomodă. Cele mai multe, dacă nu toate kiturile de bricolaj casnic includ o ruletă retractabilă.

ruleta

2. Rigla din oțel  

O riglă compactă din oțel cu gradații gravate este perfectă pentru un număr mare de sarcini precise de trasare. Avantajul față de o riglă obișnuită constă în faptul că are lama subțire și marcajele ușor de citit, ceea ce permite o utilizare extrem de facilă. 

O variantă la fel de utilă este rigla sub forma de triunghi drept, aceasta permițând verificarea colțurilor la unghiuri drepte, trasarea unor linii pe o muchie sau tăierea unor bucăți de lemn perfect aliniate între ele.

3. Cuțit de marcat

O linie groasă de creion este suficientă pentru majoritatea proiectelor ușoare, dar în cazul celor în care contează foarte mult acuratețea, pentru linii incizate mai fine, este esențial un cuțit de marcat. Acest tip de instrument nu lasă loc de eroare, o veste excelentă atunci când munca ta necesită o precizie precisă!

Cuțitele de marcat sunt un instrument valoros pentru trasarea știfturilor în coadă de rândunică și pentru ajustarea îmbinărilor. Ele realizează o linie incizată care nu lasă niciun dubiu asupra locului în care trebuie să tai materialul. De asemenea, ele creează un canal de o adâncime extrem de mică, dar potrivită pentru poziționarea dălții pentru a curăța sau pentru a ajusta cu cea mai mare precizie.

4. Raportor

Raportorul, numit și protractor, îndeplinește aceeași funcție ca și calibrul de unghiuri oblice, dar este folosit pentru piese de mobilier și unghiuri mult mai mari. Raportorul este o necesitate pentru orice proiect care presupune trasarea unor unghiuri atipice, deoarece oferă o suprafață lungă pentru a măsura.  

5. Instrument de măsurat cu laser

Aparatul de măsurat cu laser este instrumentul excelent pentru orice lucrare de proiectare. Mici și portabile, pot măsura până la o distanță de 100 de metri. Acestea dispun de măsurători continue care oferă rezultate instantanee, indiferent de direcția în care este îndreptat dispozitivul. În plus, pot fi montate chiar și pe trepied pentru măsurători la distanțe mari.

7. Boloboc

Știm cu toții cât de important este un boloboc atunci când lucrăm la proiecte de construcții, mobilier și tâmplărie, așa că acestea se găsesc de obicei în toate seturile de unelte de bricolaj. Pozițiile verticale și orizontale perfect echilibrate sunt obligatorii în cele mai multe cazuri, iar un boloboc este cel mai bun prieten atunci când vine timpul să construiești sau să repari ceva în casă. Unealta are o singură treabă: să se asigure că toate suprafețele sunt perfect aliniate, astfel încât să poți monta piesele de mobilier fără să îți faci griji că vor cădea!

Concluzie

Ce instrumente de măsurare și trasare ar trebui să ai în trusa ta de scule? Răspunsul la această întrebare depinde de tipul de proiecte de bricolaj la care vrei să lucrezi. Fie că expert în bricolaj sau doar un amator care adoră să facă proiecte de îmbunătățire a locuinței, câteva instrumente de bază de măsurare și de dispunere îți vor face viața mai ușoară. 

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *