
Plantarea gazonului se va dovedi a fi una dintre cele mai frumoase modalităţi prin care îţi poţi amenaja curtea, fiind în acelaşi timp uşor de îngrijit şi întreţinut, mai cu seamă dacă alegi o specie potrivită mediului în care este localizată curtea ta. Poţi alege gazonul ca variantă de amenajare a curţii, chiar şi atunci când zona este puternic tranzitată de copii şi animalele de companie, plantând specii rezistente.
Rolul tunderii gazonului
Tunderea gazonului reprezintă, de fapt, cosirea plantei. Rolul acestui proces este acela de a-i mări densitatea de creştere, asigurându-i acces la apă şi aer, dar şi eliminând riscul dezvoltării paraziţilor vegetali. Gazonul reprezintă un covor ierbos, acesta necesitând o atenţie specială în ceea ce priveşte tunderea şi îngrijirea, tocmai pentru a deveni un covor bogat şi robust, fără goluri, frumos, sănătos şi foarte rezistent. Cositul, în esenţa lui, este o activitate distructivă, cu rolul de a reduce cantitatea de ţesut verde al plăntuţei, implicit, scăzând capacitatea plantei de se hrăni prin procesul de fotosinteză, fapt ce va forţa iniţierea procesului de producere de ţesut vegeta nou, cu scopul de a-l înlocui pe cel îndepărat prin tundere. Toate aceste procese au drept rezultat o plantă rezistentă, sănătoasă şi robustă.

Primul tuns al gazonului
Pentru a planta gazonul, este necesar ca solul să fi beneficiat de o etapă de fertilizare. În acest context, micile plăntuţe vor începe să crească imediat ce temperatura medie va fi de peste 7 grade Celsius. Astfel, prima tundere a gazonului de face primăvara, tăindu-se doare o treime din înălţimea plantei aflată la suprafaţă. După această primă tundere a gazonului, este obligatorie înlăturarea resturilor vegetale rămase pe sol, pentru a permite lăstarilor să aibă lumină şi oxigen, astfel încât se dezvolte normal. Odată cu primul tuns se aplică şi un tratament de afânare care are rolul de a aera solul şi de a ajuta rădăcinile să aibă acces la oxigen şi la apă. Afânarea se va efectua prin înţeparea terenului cu ajutorul unei furci, la distanţe mici de 15-20 centimetri. Ulterior se impune şi plivirea, respectiv smulgerea şi înlăturarea plantelor răsărite sporadic, astfel încât să se creeze toate condiţiile necesare unei dezvoltări sănătoase a gazonului.
Tunsul regulat al gazonului
După primul tuns, plantele au prins deja putere şi forţă, începând să crească şi să formeze un covor frumos şi bogat. Din acest punct, tunsul nu va mai fi la fel de pretenţios ca prima dată. Se recomandă ca rutina de îngrijire să presupună o cosire la 7 zile, însă ţinând cont de câteva reguli. Nu se tunde gazonul când plouă, dar nici în toiul unei zile caniculare, plantele având de suferit. Nu se va tunde mai mult de o treime din plantă şi se va interveni cu o nouă însămânţare în locurile în care iarba nu a răsărit, aplicând o fertilizare locală înainte. Pe perioada toridă a verii este recomandat să se lase mai mult corp plantei, pentru a putea face faţă mediului climatologic sever. Pe lângă tunderea regulată, pentru a avea un aspect frumos şi sănătos, gazonul necesită o irigare adecvată, raportată nevoilor plantelor în contextele climatice specifice.
