Când, cât şi cum tundem gazonul?

Când-cât-şi-cum-tundem-gazonul-3

Plantarea gazonului se va dovedi a fi una dintre cele mai frumoase modalităţi prin care îţi poţi amenaja curtea, fiind în acelaşi timp uşor de îngrijit şi întreţinut, mai cu seamă dacă alegi o specie potrivită mediului în care este localizată curtea ta. Poţi alege gazonul ca variantă de amenajare a curţii, chiar şi atunci când zona este puternic tranzitată de copii şi animalele de companie, plantând specii rezistente.

Rolul tunderii gazonului

Tunderea gazonului reprezintă, de fapt, cosirea plantei. Rolul acestui proces este acela de a-i mări  densitatea de creştere, asigurându-i acces la apă şi aer, dar şi eliminând riscul dezvoltării  paraziţilor vegetali. Gazonul reprezintă un covor ierbos, acesta necesitând o atenţie specială în ceea ce priveşte tunderea şi îngrijirea, tocmai pentru a deveni un covor  bogat şi robust, fără goluri, frumos, sănătos şi foarte  rezistent. Cositul, în esenţa lui,  este o activitate distructivă, cu rolul de a  reduce cantitatea de ţesut verde al plăntuţei, implicit, scăzând  capacitatea plantei de se hrăni prin procesul de fotosinteză, fapt ce va  forţa iniţierea  procesului de producere de ţesut vegeta nou, cu scopul de a-l înlocui pe cel  îndepărat prin tundere. Toate aceste procese au drept rezultat o plantă rezistentă, sănătoasă şi  robustă.

Când-cât-şi-cum-tundem-gazonul-2-1

Primul tuns al  gazonului

Pentru a planta gazonul, este necesar ca solul să fi beneficiat de o etapă de fertilizare. În acest context, micile plăntuţe vor începe să crească imediat ce temperatura medie va fi  de peste 7 grade Celsius. Astfel, prima tundere a gazonului de face primăvara, tăindu-se doare o treime din înălţimea plantei aflată la suprafaţă. După această primă tundere a gazonului, este obligatorie înlăturarea resturilor vegetale rămase pe sol, pentru a permite lăstarilor să  aibă lumină şi oxigen, astfel încât se dezvolte normal. Odată cu primul tuns se aplică şi un tratament de afânare care are rolul de a aera solul şi de a ajuta rădăcinile să aibă acces la oxigen şi la apă. Afânarea se va efectua  prin înţeparea terenului cu ajutorul unei  furci, la distanţe mici de 15-20 centimetri. Ulterior se impune şi plivirea, respectiv  smulgerea şi înlăturarea plantelor răsărite sporadic, astfel încât să se creeze toate condiţiile necesare unei dezvoltări sănătoase a gazonului.

Tunsul regulat al gazonului

După  primul tuns, plantele au prins deja putere şi forţă, începând să crească şi să formeze un covor frumos şi bogat. Din acest punct,  tunsul nu va mai fi la fel de pretenţios ca prima dată. Se recomandă ca rutina de îngrijire să presupună o cosire  la 7 zile, însă ţinând cont de câteva reguli. Nu se tunde gazonul când plouă, dar nici în toiul unei  zile caniculare, plantele având de suferit. Nu se va tunde mai mult de o treime din plantă şi se va interveni cu  o nouă însămânţare în locurile în care iarba nu a răsărit, aplicând  o fertilizare locală înainte. Pe perioada toridă a verii este recomandat să se lase  mai mult corp plantei,  pentru a putea face faţă mediului climatologic sever. Pe lângă tunderea regulată, pentru a avea un aspect frumos şi sănătos, gazonul necesită o irigare adecvată, raportată nevoilor plantelor în contextele climatice specifice.

Când-cât-şi-cum-tundem-gazonul-cum-tundem-pe-margine-gazonul

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *