Gaurirea betonului

artool rotopercutor
Operatiune des întalnita pe santierele de constructii este gaurirea betonului sau a altor materiale de constructie (caramida, BCA, marmura, etc.). Scopul gaurilor este divers: introducerea unor ancore sau dibluri, traversarea peretilor sau a planseelor pentru introducerea tevilor de gaze, de instalatii sanitare sau de încalzire a tevilor de scurgere, a cablurilor electrice de la instalatiile electrice sau de automatizare, a tubulaturii de ventilatie, efectuarea gaurilor de doza, etc.

Gaurirea prin percutie cu ajutorul ciocanelor rotopercutoare

Este o tehnologie cunoscuta, des întalnita pe santiere, ale carei principale avantaje sunt:

  • pretul accesibil al masinilor si accesoriilor;
  • nu necesita nici un fel de pregatiri speciale ale zonei de lucru sau a personalului;
  • se pot executa gauri ├«n beton ├«n domeniu de lucru uzual si anume 5 mm – 150 mm;
  • cu aceleasi masini se pot executa si alte operatiuni (gaurirea fara percutie a otelului sau lemnului, spargerea betonului cu dalta).

Cu toate acestea, gaurirea cu ajutorul ciocanelor rotopercutoare are limite: nu se pot efectua gauri de diametru de peste 150 mm, iar gaurirea în beton armat este aproape imposibila.

Gaurirea fara percutie cu ajutorul masinilor cu carota diamantata

Aceasta este o tehnologie mult mai scumpa av├ónd ca principal avantaj posibilitatea efectuarii gaurilor ├«n beton armat si a gaurilor de diametru foarte mare (150 – 600 mm). Fiind o tehnologie speciala, relativ putin cunoscuta si av├ónd cerinte deosebite de exploatare, ne vom ocupa de ea ├«ntr-unul din numerele viitoare.

Vom încerca sa va prezentam pe larg toate aspectele legate de gaurirea betonului cu ajutorul ciocanelor rotopercutoare: modul de functionare, cum se aleg, cum se exploateaza si cum se intretin acestea.

Este foarte important de retinut ca pentru a obtine performante maxime de lucru si durata de viata cât mai lunga a masinilor (ciocanele rotopercutoare) si a sculelor (burghie, carote, freze) trebuiesc îndeplinite urmatoarele cerinte:

  1. Alegerea corecta a ciocanului rotopercutor în functie de lucrarile ce urmeaza a fi efectuate;
  2. Alegerea corecta a uneltelor (burghie, carote, freze, spituri, dalti);
  3. Exploatarea corecta a ansamblului masina – unealta;
  4. Intretinerea corecta a ansamblului masina – unealta;

Articole recomandate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *