Dacă nu a plouat o vreme vara, gazonul va avea repede de suferit. Firele de iarbă încep să se ofilească dacă nu sunt udate la timp. În funcție de temperatură, tip de sol și umiditate, un metru pătrat de gazon pierde în medie patru litri de apă pe zi pe timp de vară din cauza evaporării. Deoarece rădăcinile ierbii pătrund doar aproximativ 15 centimetri în sol, rezervele de apă din sol se epuizează foarte repede. Necesarul real de apă al gazonului depinde întotdeauna de tipul de gazon, de locație, de starea solului și de vreme. Dacă te întrebi cât de des ar trebui să fie udat gazonul, nu esteașadar atât de ușor de răspuns pe cât ai putea crede inițial. Pentru a menține conținutul necesar de apă și metabolismul gazonului, se poate aplica următoarea regulă de bază: udă gazonul la intervale mai lungi cu o cantitate generoasă de apă, de aproximativ 10 l/mp în loc de intervale mai scurte și cu mai puțină apă.
De câtă apă are nevoie gazonul?
O greșeală frecventă, este cantitatea prea mică de apă, care pătrunde doar câțiva centimetri în pământ. Zona rădăcinii nu este complet umezită și se mută în straturile superioare ale solului – cu rezultatul că gazonul devine și mai susceptibil la deteriorare pe timp de secetă. Prin urmare, apa trebuie să se infiltreze la 15 centimetri adâncime la fiecare stropire. Pentru a realiza acest lucru, ai nevoie de cantități diferite de apă, în funcție de tipul de sol. În cazul solului nisipos afânat, în jur de 10 până la 15 litri pe metru pătrat sunt suficienți pentru a iriga bine gazonul. Solul argilos trebuie udat cu 15 până la 20 de litri pe mp, deoarece stochează apa mai mult timp. O irigare pe săptămână este de obicei suficientă. Gazonul de pe sol nisipos trebuie udat la fiecare trei până la patru zile în perioadele secetoase.
Udarea adecvată este esențială pentru întreținerea gazonului și pentru ca acesta să se mențină sănătos. Cu un consum mediu de 2,5 l/mp pe zi, se utilizează un total de 18 l de apă pe săptămână. Este mai bine să aplici această cantitate de apă în câteva doze mari, decât în multe doze mici. Pentru ca gazonul să fie suficient udat, apa ar trebui să ajungă la aproximativ 10 cm adâncime. În funcție de tipul gazonului, amplasarea gazonului, condițiile solului și vremea, sunt necesare aproximativ 10 până la 20 l/mp pentru aceasta. Dacă nu știi sigur câtă cantitate de apă utilizezi, poți instala un pluviometru, pentru a verifica în mod direct adâncimea de penetrare a umidității.
Când este necesar să ud gazonul?
Deoarece precipitațiile pot acoperi rareori nevoile de apă ale gazonului, acesta trebuie udat cel târziu la primul semn de ofilire.Pentru a te asigura că acest punct nu este atins, ar trebui să verifici în mod constant nivelul apei din gazon. Grădinarii amatori instalează adesea un aspersor pentru a uda gazonul, doar atunci când acesta prezintă deja uscăciune și gazonul aproape că nu mai poate fi salvat. Este prea târziu să mai uzi gazonul în acest stadiu, deoarece gazonul trebuie să dezvolte multe frunze noi pentru ca zona să redevină verde. Prin urmare, gazonul trebuie udat de îndată ce primele fire încep să se ofilească, iar verdele prezintă o ușoară nuanță gri.
Când este cel mai bun moment pentru a uda gazonul?
Pentru a menține evaporarea apei adăugate cât mai scăzută posibil, ar trebui să uzi gazonul la primele ore ale dimineții, dacă este posibil. Acesta este momentul în care soarele și vântul sunt cele mai slabe, permițând ierbii să absoarbă suficientă umiditate înainte de a se evapora din nou. Condițiile sunt la fel de bune și după apusul soarelui. La amiază, cea mai mare parte a apei se evaporă. Cu toate acestea, este mai bine să uzi gazonul și în acest moment, decât să nu-l uzi deloc.